Международният музикален фестивал „Моцартови празници” тази година ще бъде открит на 13 август с операта „Вълшебната флейта”, постановка на Русенската държавна опера. Тя ще бъде поставена на откритата сцена на езерото.
Във втората фестивална вечер концерт ще изнесе Русенската филхармония под диригентството на  Жозе Мария Флоренсио от Бразилия, а солист ще бъде цигуларят  Мариуш Патира, носител на наградата „Паганини”. Един от акцентите на тазгодишото издание на фестивала ще бъде музикално-танцовият спектакъл „Реквием” на В.А. Моцарт с диригент Карло Донадио от Италия и солисти Беса Лугичи /Косово/, Снежинка Аврамова, Ивайло Джуров. Библейски текстове ще четат актьорите Бойка Велкова и Мариус Донкин, участват още хорът и балетът на Русенската опера.
Галата на закриването на фестивала ще бъде посветена на 70-годишия юбилей на примата Христина Ангелакова, която е артистичен директор на „Моцартовите празници”.


В концерта на площада в Правец ще участват певци от различни поколения, които са пяли на една сцена с  Христина Ангелакова и млади изпълнители,  които примата е лансирала. В програмата ще участват Калуди Калудов, Деян Вачков, Илина Михайлова и други. Гала-концерът тази година ще бъде класика и поп и на сцената ще излязат Руслан Мъйнов, Дани Милев и други.