Над 70 картини на Радослав Делин са подредени в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Изложбата в памет на нашия талантлив съгражданин бе открита официално днес в присъствието на семейството му, негови приятели и много гости. Те бяха приветствани от директора на музея Тодорка Коцева.

„Нека дните ни бъдат различни, но хубави...” – това е написал Радослав Делин върху картината на своя приятел Радослав Маринов. Тези мили и хубави думи избрахме за мото на изложбата”, каза Тодорка Коцева. Тя благодари на притежателите на картини на Радослав Делин за това, че са се съгласили да предоставят творбите за изложбата в памет на автора. Тодорка Коцева представи големия син на Радослав Делин – Васил, който е в шести клас, като най-младия дарител на музея. Преди три години той е дарил 263 стари монети на музея.

Тодорка Коцева показа пред всички гости портрет на Радослав Делин, нарисуван от местния художник Димитър Евстатиев. Тя обяви, че портретът е специален подарък за семейството на Делин. След това директорът на музея даде думата на журналиста Димитрина Стамболова, автор на филма за Ради Делин, който наскоро бе показан по кабелна телевизия „Ботевград”.


„Аз няма да говоря за Ради, защото в залата са хората, които много добре го познават – неговите близки и неговите приятели. Аз искам да говоря за Ботевград, за мястото, където живеем. Такива хора като Ради са цветът на този град, те са колоритът на този град. И защото Ради беше артист не само в това, което прави, а Ради беше артист дори така, както се обличаше. Той беше артист в отношението си към хората, в отношението си към работата, в отношението си към живота. Моето изречение за Ради Делин е следното: Риди се вгради в Ботевград. Може би мнозина ще направят паралел с онзи древен български мит за вграждането на сянката. Той се вгради в Ботевград, защото той оживи много обществени сгради, направи много домове, вкара в тях своя усет за красиво, своя стил. Така че сега хората на Ботевград, които се събират в тези заведения или живеят в тези домове, поглеждайки интериора, те виждат цветовете, както са ги виждали очите на Ради. Те виждат композиции, те виждат детайли, така както те са се родили във фантазията на Ради. Те ще продължават да усещат неговата емоция, неговото отношение към живота. Затова аз мога да кажа: Ради Делин се вгради в Ботевград. Затова той не си е отишъл”, каза Димитрина Стамболова.

За Радослав Делин и за творчеството му разказа неговата сестра Грета Томин. „Рад беше самоук художник. Прекарваше часове в изучаване на детайлите в картините на ренесансовите художници. Изследваше влиянието на светлината в дадена картина и разпалено дискутираше как се променят цветовете, настроението на дадената картина и как тя може да придобие реалност или да оживее само от едно прибавяне на малко петънце бяла боя. И ако е вярно това, което казват, че всяка голяма картина е своеобразен автопортрет, единственото, което можем да направим, е да открием Ради в неговите картини, в неговото творчество”, сподели Грета Томин. Тя също благодари на хората, предоставили картини за изложбата, на организаторите на изложбата и на всички гости, уважили с присъствието си откриването й.


Грета Томин съобщи, че ще бъде основана фондация на името на Радослав Делин, която ще подкрепя изкуството в Ботевград и общината. 

Изложбата ще бъде на разположение на жителите и гостите на града в рамките на един месец, съобщиха от ръководството на музея.