Работна група ще изготви календарен план с мероприятия и инициативи за осигуряване на безопасността на движението по пътищата в Софийска област. Такова решение беше взето на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Предложението бе  направено от заместник областния управител Николай Николов, който ще бъде и председател на групата. Работната група ще се състои от общо седем членове, като ще включва още  Христо Андреев – началник на РИО-София област,  Красимир Тодоров – заместник-кмет на община Долна баня, представители на ОД на МВР – София, на БЧК, на Българската асоциация на пострадали при катастрофи и на община Своге.


„Причината е, че има една повтаряемост на инцидентите с пешеходци – например възрастните хора са в риск през зимата, когато се стъмва рано, абитуриентите – в началото на пролетта, учениците - след 15 септември, както и децата с колела по време на лятната ваканция”, обясни Владимир Тодоров. Затова членовете на комисията решиха мерките, набелязани в рамките на работната група, да бъдат целогодишни, с акцент върху рискови участъци във всяка община. Целта е програмата да заработи от началото на следващата година.


От справка на ОД на МВР – София стана ясно, че броят на ПТП в Софийска област за първите 5 месеца на 2015 г. се е увеличил с 67 спрямо същия период на 2014-та, за сметка обаче на тежките катастрофи, загиналите и ранените, които от началото на тази година са по-малко в сравнение с миналата. В тази връзка бяха обсъдени и различни идейни предложения за иницииране на законови промени, като например, ако дадена община постави видеонаблюдение за своя сметка, то част от приходите от глоби на база заснетите нарушения, да остават в общинския бюджет.