Амбицията на Реформаторския блок за местните избори се изразява в това да получи максимално добро представителство в така наречените местни парламенти и да се бори за фигурата на кмета на общината. В тази връзка община Ботевград е изключително важна за Реформаторския блок, както и във връзка с последните събития около досегашния кмет. Със съжаление отбелязвам, че община Ботевград влезе в националните медии като една феодална община, като община, която се управлява по феодален начин. Което не отива на такава хубава балканска община с много възможности. Затова целта на Реформаторския блок е на следващите избори община Ботевград да разчупи оковите, да махне феодализма и да представи новото лице на общината, а именно едно демократично управление в полза на хората. От своя страна това поставя огромна тежест върху нашите местни структури. А аз, за жалост, отбелязвам, че те не са готови за изборите, или поне не са показали достатъчен напредък, а време до тях няма. Сравнявам с други структури на Реформаторския блок в София област, където преговори текат отдавна и вече има яснота за листите. За жалост тук сме доста по-назад в този процес. С оглед на важността, ще очаквам от местните структури по-проактивни дейности и заемане на важни позиции. Това каза Димитър Делчев – народен представил от Реформаторския блок за София област, на пресконференция за местните медии.


По повод събитията около кмета на Ботевград, Делчев заяви: „Хората в Ботевград трябва да видят, че институциите работят и да разберат, че в крайна сметка всеки получава това, което е заслужил. Надяваме се да видим цялата истина  - дали има злоупотреби в Ботевград, или няма – разкрита. Надяваме се полицията да представи всички данни, защото в публичното пространство има много информация за нарушения от сегашното ръководство на общината и по-конкретно от кмета на общината. Но в крайна сметка институциите са тези, които казват дали това е така, или не е така. Имено полицията и прокуратурата.”.


Към момента Реформаторският блок няма своя кандидатура за кмет на Ботевград, но ще излъчи преди крайния срок – 9-ти септември. „Този, когото ще издигнем за кмет, трябва да е относително популярна личност и да има добра репутация в Ботевград. Това е много важно, за да бъде контрапункт на досегашния кмет на общината. И не на последно място – той трябва да споделя ценностите на Реформаторския блок – демократичност, изчистване на обществените поръчки, върховенство на закона, работа в полза на обществото”, каза още Димитър Делчев на пресконференцията в Ботевград.