След като държавата отказа да отпусне заем за довършване на пречиствателна станция за отпадни води, а областният управител върна няколко незаконосъобразни решения на ОбС за осигуряване на средства за същия обект, общината прави нов опит да осигури пари, този път от фонд ФЛАГ. Оттам са обещали, че ще отпуснат необходимите сума в размер на 3 656 000 лева. Това съобщи Красимир Андреев – временно изпълняващ длъжността кмет на Ботевград, на днешното обществено обсъждане на необходимостта от поемане на дългосрочен общински дълг за довършване на пречиствателната станция за отпадни води в Ботевград. То се състоя в зала 15 на общинската администрация в присъствието на общински служители, двама общински съветници и представители на местните медии.


„Ако сумата ни бъде отпусната, срокът за възстановяването й е 4 години. Възстановяването ще започне от февруари месец 2016 год. Провели сме необходимите консултации с ФЛАГ, знаем какъв е редът, представили сме нужния набор от документи. Ако възстановим дълга преди изтичането на срока, няма да ни бъде наложена наказателна лихва, обясни Красимир Андреев. – Финансовите средства за пречиствателната станция недостигат заради наложената финансова корекция по проекта, която е 25% от стойността му, и ние трябва да излезем от ситуацията”, допълни той.


Съветникът Филип Филипов изрази мнение, че общественото обсъждане се провежда в неудобен час /от 15 часа днес/ и поради тази причина към него няма проявен интерес от страна на граждани. Той попита юриста на община дали с поемането на дългосрочен общински дълг не се нарушава чл. 17 а от Закона за общинския дълг. В отговор Людмила Маркова обясни, че ФЛАГ, като кредитна институция, попада в тези юридически лица от сектор „държавно управление”, които са изключение от закона.


Становище изказа Митко Диков. „Моето предложение е да подкрепим искането за поемане на общински дълг, за да заработи пречиствателната станция. Мисля че е време, вместо да се занимаваме с тези неща, да назначим експлоатационен персонал, който да започне да работи там, да се учи, тъй като пречиствателната станция е сложно съоръжение”, каза той.


Други изказвания по време на общественото обсъждане не постъпиха.


По повод репликата на Филипов за неудобния час, Красимир Андреев заяви: „За какъвто и час да бе насрочено обсъждането, той все ще е неудобен за някой. Който се интересува от темата и материята, може да внесе писмено становище до 17.30 часа утре в общинската администрация.”.


Последната дума за поемане на дългосрочен общински дълг от фонд ФЛАГ ще има Общинския съвет.