Националното сдружението на общопрактикуващите лекари обяви, че се готви за национален протест, ако не се увеличи бюджетът за здравеопазване и не се променят правилата за работа в сектора. От сдружението съобщиха, че днес в знак на недоволство ще прекратят работа между 12.30 и 13.30 часа общопрактикуващите лекари от Първо ДКЦ – Пловдив.

Над 30 милиона лева ще е загубата за общопрактикуващите лекари, ако от 1 юли се премахне потребителската такса, съобщи д-р Любомир Киров, председател на националното сдружение.

Според него все още няма наредба, която да регламентира как ще се компенсират тези загуби. Лекарите прогнозираха, че премахването на таксата ще доведе до свръхпотребление и ще се наложи да се въведе листа на чакащите.

От сдружението се обявиха още за удължаване срока за изписване на лекарствата за хронично болните. Сега изписването се случва всеки месец, а според тях трябва да е 3-4 пъти годишно.

Лъжа е, че има направления за всички, както твърдят от НЗОК, коментира Киров. Според него в момента общопрактикуващите лекари се молят за направления на районните каси.

Да се увеличи цената за възстановяване на здравноосигурителните лица, която е момента е 100 лева, се обявиха още от сдружението.