Отбелязването на деня на строителя на Петровден  /по стар стил на 12 юли/ в Трудовец е традиция, която датира  от десетилетия. Още от времето, когато към кметството в селото е имало над 100 строителни работници, които са изградили почти всички големи обществени обекти. Разполагали са и със строителна техника, а всяко лято  наемали и бригада работници от Кърджалийско.
В началото на 80-те години са изградени най-големите обществени сгради в Трудовец: кметството, пощата, автогарата, площада на селото и др.
През периода 1984-86 година е построена и пречиствателната станция в местността „Поп Нако”. Тя има два големи утаители,  система за механично пречистване и за автоматично хлориране на водата. Сегашният управител на ВиК Радослав Наков е предприел действия съоръженията на станцията да бъдат възстановени, след като години наред не са били използвани. Назначен е служител, който е почистил и облагородил района на пречиствателната станцията. По традиция и тази година в местността „Поп Нако” се събраха бивши строители от селото  и служители на кметството, за да отбележат Деня на строителя.