Общо 26 младежи от Община Ботевград и Община Ардино участваха заедно в проект „Силни Заедно: Младежко сътрудничество за междурелигиозна толерантност“. Той се проведе от 3-ти до 10-ти юли в Кранево. Проявата бе организирана от Младежко движение за развитието на селските райони в България.


Основната цел на проекта беше да събере на неутрално място равен брой младежи християни и мюсюлмани и да ги мотивира и подготви да работят за предотвратяване и за мирно разрешаване на междурелигиозни конфликти в селските райони на България.
Чрез разнообразни и забавни дейности за неформално обучение, като ролеви игри, симулации, работни групи, дискусии, презентации и др., участниците обмениха мнения и опит относно проблемите в местните общности и съществуващите стереотипи и предразсъдъци към другите религии. Те научиха повече за това как се пораждат конфликти, как биха могли да се избегнат или да се разрешат по мирен път. Младежите имаха възможност да разкажат на другите за своята религия и обичаи. Груповото посещение на православна църква, джамия, синагога и арменска църква също обогати мирогледа на участниците. Обсъдена бе работата на институциите на местно, национално и международно ниво, а темата за бежанците и работата на Държавната Агенция за Бежанците (ДАБ) бе една от най-дискутираните.


В резултат на своята работа участниците в проекта създадоха обща Декларация, която отразява техните възгледи, свързани с междурелигиозната толерантност в България. В тази Декларация те идентифицираха най-важните според тях съществуващи проблеми и набелязаха предложения и мерки, които да подобрят негативната ситуация. Мерките са конкретно адресирани към институциите на местно и национално ниво, както и към младежките неправителствени организации и българските младежи като цяло.


Въпреки усилената работа младежите намериха време и за много забавления – разнообразни тематични вечери, забавни игри на плажа и морски развлечения. След края на проекта те споделиха, че са научили изключително много както за другата религия, така и за своята собствена. Всички ясно заявиха, че в бъдеще ще споделят наученото и ще работят за изграждането на междурелигиозна толерантност в България.


Този проект се осъществява с подкрепата на Съвета на Европа, чрез Европейската Младежка Фондация