Посланикът на Украйна в България Негово Превъзходителство Микола Балтажи посети Областната администрация на Софийска област. В срещата взеха участие областния управител Росица Иванова, заместник областният управител Николай Николов, главният секретар на Областната администрация Мая Цанова, както и първият секретар на Посолството на Украйна Марк Мартынюк.
Визитата се състоя по молба на посланика, а целта й беше да представи на вниманието на ръководството на администрацията проектоспоразумение, което да бъде сключено между Киевската областна държавна администрация на Украйна и Областната администрация на Софийска област. Споразумението цели да се продължи и развива сътрудничеството между двете страни, стана ясно от думите на Н.Пр. Балтажи. Той предаде на г-жа Иванова и мнението на киевския й колега – г-н Шандра, че двете области имат потенциал, който могат да развиват съвместно и успешно и за двете страни.


На свой ред областният управител изказа задоволството си от интереса, проявен към региона. Тя подчерта добрите взаимоотношения между страните и изтъкна интереса на две от общините в Софийска област – Копривщица и Челопеч, да се побратимят с украински градове. По думите на г-н Балтажи, това ще се приеме добре от Киевска област, тъй като и от нейна страна има интерес към партньорство с градове от региона. Той се ангажира да бъдат намерени достойни партньори, отговарящи по профил на българските общини. 


В продължение на темата бяха обсъдени и възможности за организиране на мероприятия, които да срещнат институциите и бизнеса от Софийска област с тези от Киевска област, които според Микола Балтажи, проявяват висок интерес към партньорства в нашата страна. По мнението на Росица Иванова бизнесът в Софийска област също би имал интерес да разшири контактите си в Украйна.


На следващо място Н.Пр. Балтажи запозна ръководството на ОАСО с усложнената политическа обстановка в Украйна и предизвикателствата пред установяването на стабилността в страната. В тази връзка беше обсъдена и идеята украински деца да посетят Софийска област, която по негово мнение е регион, изключително богат на културни, природни и туристически дестинации. Г-жа Иванова се ангажира да постави темите от днешната среща пред кметовете на 22-те общини при първа възможност.


В заключение двете страни изразиха надежда, че регионалните връзки между ключовите за България и Украйна Софийска и Киевска области ще бъдат подновени, а сътрудничеството – ползотворно.