КАРАЙ РАЗУМНО, ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО!


Днес бе даден старт на най-новата инициатива на ОДМВР - София, реализирана в партньорство с Българска асоциация на пострадали при катастрофи. Осигуряването на по-безопасна среда на пътя е приоритетна задача в превантивната дейност на ОДМВР - София, за постигането на която се реализират редица мероприятия в активно сътрудничество с държавни институции и организации от неправителствения сектор, заяви при представянето на кампанията директорът на областната дирекция ст. комисар Мариета Иванова.


"Гордея се, че своята съпричастност към общата кауза засвидетелстваха талантливи български младежи, изразяващи по този начин своята непримиримост към безразсъдството зад волана и игнорирането на правилата. Убедена съм, че благодарение на заразяващия им ентусиазъм  посланието на кампанията „Карай разумно, животът е с предимство!“ ще достигне до хиляди български граждани, ще ги накара да преосмислят поведението си на пътя, ще ги направи по-дисциплинирани и отговорни пред себе си и другите, в името на всеки спасен човешки живот", добави в заключение ст. комисар Иванова. 


Своето задоволство от ползотворното партньорство между двете институции изказа и Любка Маринова, член на Управителния съвет на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, която оцени сътрудничеството с ОДМВР- София по въпросите на пътната безопасност на най-високо ниво.


Кампанията стартира с видеоклип, заснет с участието на професионалния автомобилен състезател Ива Русинова и спечелилия второ място в „Гласът на България“ Тодор Георгиев. Сценарист на видеото е студентката в ТУ- София Кристина Илиева, нейни колеги стават част от творческия екип, съорганизатор е Ивелина Андреева, първокурсничка в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Създадена е и Фейсбук страница с логото на компанията „Карай разумно, животът е с предимство!“, подкрепена от над 3000 души, където всеки има възможността да сподели своето послание. Идеята на организаторите е думите да се превърнат в действия, така че с общи усилия да се промени черната статистика за катастрофите в България. 


Новата кампания е продължение и надграждане на инициираната през миналата година под надслов „Децата - обща грижа и споделена отговорност“, фокусирана върху засилване на родителския контрол и отговорност при безконтролното предоставяне за управление на децата на МПС през лятната ваканция. 


В изпълнение на своята приоритетна цел за превенция на пътнотранспортния травматизъм ОДМВР - София участва активно и в областната комисия по безопасност на движението и сформираната към нея експертна работна група, която е в процес на изготвяне на календарен план, съобразен с характерните за всеки сезон инциденти и с разписани конкретни  мерки. С цел утвърждаване на трайна политика по превенция и грижа за младото поколение в началото на м. юли бе подновена и тристранната областна програма „Заедно за здравето и сигурността на децата“, разработена съвместно с областната администрация на Софийска област и РИО- София регион. Сформиран в областната дирекция щаб по безопасност на движението координира и реализира планираните инициативи на територията на областта. За постигането на поставената цел за стимулиране на правилно поведение у децата и учащите и формирането у възрастните на отговорно и безопасно поведение на пътя, което да послужи като положителен модел за подражание,  за втора поредна година на родителите на над 11 000 ученици от гимназиален етап бяха връчени лични обръщения от името на директора на ОДМВР - София ст. комисар Мариета Иванова и председателя на Българска асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.


Нека се обединим и докажем, че опазването на човешкия живот и постигането на взаимно уважение между участниците в движението е постижимо!