Нито един представител на опозицията не дойде на извънредното заседание на ОбС, което бе насрочено за днес от 9 часа. То протече в присъствието на 15 общински съветници от управляващото мнозинство. Разисквания нямаше, направо бе пристъпено към гласуване. Съветниците дадоха съгласие за учредяване в полза на „ЧЕЗ Разпределение България” АД безвъзмездно право на преминаване и на прокарване на отклонения от мрежи на техническата инфраструктура върху девет имота – публична общинска собственост, намиращите в местностите „Чорбаджийска круша”, „Конопище” и „Камен дол” в землището на село Новачене, както и да се прехвърли на „ЧЕЗ Разпределение България” възмездно право на собственост върху строително-конструктивната част на мачтов трансформаторен пост, изграден в местността „Камен дол”.


Същата докладна бе внесена за гласуване на редовното заседание вчера, но не събра достатъчен брой гласове. Поради тази причина председателят на ОбС Йорданка Лалчева насрочи извънредна сесия за тази сутрин.


По време на вчерашното заседание докладната породи въпроси от страна на опозицията. Иван Гавалюгов показа заповед на областния управител за отменя  на решение №80 от 26.03.2015 год., с което ОбС Ботевград предоставя трафопоста за временно стопанисване на „ЧЕЗ Разпределение” АД. „Решението е върнато с мотива: „Взето в нарушение на нотариалния закон”. Доколкото разбрах не е предоставен акт за частна общинска собственост на обекта, който общината иска да прехвърлим за стопанисваме и управление на ЧЕЗ”, каза съветникът. Йорданка Лалчева отговори, че не знае да има такава заповед. „От областта изискаха допълнително документи за обекта, които ние представихме”, обясни тя. Красимир Андреев допълни, че си спомня тази заповед и един от мотивите в нея. „Наше задължение беше да отговорим на областната управа и да предоставим исканите документи”, каза той.

„Прави ми впечатление, че не се предлага да се прехвърли право на строеж от 4 кв.м в този имот, а някакъв фундамент, остойностен на 805 лева. Това не знам защо е необходимо. Проверявайки си докладните, установих, че имот 280.027, в който е изграден трафопоста, е в списъка за разпореждане с общински имоти, тоест – за продажба. Ние не сме взели решение за промяна на подробния устройствен план на този имот, който да допусне изграждане на трафопост. Такова решение поне аз не открих. Това ме навежда на мисълта, че трафопоста е незаконосъобразно изграден. А видно от приложена справка е, че стойността на обекта е 54 560 лева и че той е заприходен в активите на общината”, каза още Иван Гавалюгов и попита: „Защо ни се предлага да продадем някакъв фундамент в този имот, а не отстъпено право на строеж, което да е основание да продължим процедурата по прехвърляне и изкупуване на трафопоста?”.

В отговор временно изпълняващият длъжността кмет на Ботевград – Красимир Андреев, заяви: „Строежът е абсолютно законен, въведен в експлоатация от държавна приемателна комисия. Общинската администрация месеци наред кореспондира с ЧЕЗ, като следваща стъпка, за да могат да го включат там останалите абонати и да могат ЧЕЗ да си разширяват мрежата. В настоящия момент общинската администрация не може да прехвърли правото на строеж, защото имотът, в който се намира трафопоста, не е общинска собственост. Той е продаден. Беше в списъка за разпореждане с общинско имущество, но е продаден. В кореспонденцията между ЧЕЗ и юристите на общината, ние трябва да оценим фундамента, върху който е стъпил трафа. И ние това сме направили.”.

На въпрос на д-р Марияна Горгачева, Красимир Андреев потвърди, че имотът, в който се намира трафопоста, е закупен от „Ф.И.С Консулт” ООД. Той каза, че не знае нищо за фирмата и от кого тя се представлява.  От скицата, приложена към докладната до ОбС, става ясно, че имотът е продаден през 2013 год.