Втори чуждестранен инвеститор от сектора за микроелектроника, базиран в Ботевград, планира да се разраства. Филипинската Integrated Micro-Electronics Inc. (IMI) купи нова сграда, ще инвестира в още машини, прави разширение във вече съществуващи помещения и има средносрочен план да наеме още 600 служители при 1900 в момента. Новината от последните дни е, че "Интегрейтид микроелектроникс България" (познато в миналото като ЕПИК) е закупило нова сграда, част от която е наемало.

От електронната тройка Ботевград - ИМИ, "Сенсата" и "Мелексис" две компании растат бурно през последните години. Американската Sensata вече строи втори завод в Пловдив. Засега без новини за разширяване е продавачът на сградата "Мелексис", които проектират чипове за автомобилната индустрия, но и при тях приходите растат - от 18 млн. на 21 млн. лв. за последната година.

Новата сделка
 
IMI е откупила парцел и сграда в Ботевград за 1.14 млн. евро в средата на миналата седмица, обявиха от компанията пред филипинската борса. Имотът е с размер 16 хил. кв.м. До сключването на сделката сградата е принадлежала на компанията за чипове за автомобилната индустрия "Мелексис България" и малко по-малко от половината е отдавана под наем на българското дружество на IMI.

От компанията планират и инвестиция от 3 до 5 млн. евро за машини в новите помещения, каза изпълнителният директор на компанията Ерик де Кандидо. Средствата се осигуряват от местна банка, но от ръководството не споменават коя точно.

Досегашният собственик "Мелексис България" е продал имота, понеже целта им е да се концентрират върху собственото си производство и не съвпада с целите им да притежават имот, който така или иначе се използва от други компании. За какво ще бъдат използвани средствата от сделката е рано да се коментира, съобщи управителят Силван Коло.

Наетата от филипинците площ досега е била малко по-малко от половината имот и е използвана от тях като производствена база. С новопридобития собствен имот "Интегрейтид микроелектроникс България" ще се подсигурят в дългосрочен план, коментират от ръководството, а допълнителното пространство ще подпомогне производствения растеж.

В момента компанията има един завод в Ботевград, построен през 2002 г. от предишните белгийски собственици на предприятието (сега те държат дяловете на "Мелексис"). Тази сграда също е в процес на разширяване и обновление, като досега са завършени 3 хил. кв.м и нови близо 7 хил. ще са готови до първото тримесечие на 2016, обяснява Де Кандидо.

Повече приходи, поръчки, служители

След сделката между белгийския основател и филиписнския купувач IMI България трайно расте. През 2014 г. приходите са 277 млн. лв., което е годишен ръст от 30%. Предходната година растежът е аналогичен - 31%. Така за последните 4 години бизнесът е повече от удвоен - през 2010 г. продажбите са били 128 млн. лв. По думите на Кандидо бизнесът в България и в най-слабите си години има поне едноцифрен ръст.

Сега от компанията смятат да инвестират общо 4.5 до 6.5 млн. евро в развитието си. Желанието на дружеството е да разкрие поне 600 нови работни места за следвашите 3 до 5 години, на този етап служителите й са 1900, като 35 от тях са в София, а останалите в Ботевград, каза Де Кандидо.

"Интегрейтид микроелектроникс България" е производител на електронни модули и компоненти за автомобили и навлезе в България още през 90-те години. Първо беше част от белгийската EPIQ, а през 2011 влезе в групата на филипинската компания IMI. Бързият растеж на приходите се дължи на постоянното разширяване на завода в Ботевград и спечелването на нови договори.

Основни клиенти на компанията са доставчици за автомобилната индустрия като Valeo, Magna, Magnetti Marreli и Schneider. Още през миналата година от ръководството на IMI България заявиха, че българското производство носи 20% от целия оборот на компанията майка. Тогава беше обявено и намерението през следващите 4 години тук да бъдат инвестирани 9 млн. евро, от които половината в сгради и имоти, а другата в машини и оборудване.

"С допълнителен капацитет IMI България може да обслужва повече изисквания на производителите на оригинално оборудване (ОЕМ), особено в бързорастящите целеви пазари на автомобилни и индустриални електроника", коментира придобиването на сградата изпълнителният директор на IMI Артър Тан в официалното съобщение.

Ботевградски растеж

Американската компания "Sensata", която е също е в сектора на машините и оборудването и само 2 позиции под IMI България в годишната браншова класация на "Капитал", също се разраства. Дъщерната "Сенсата технолоджис - България" скоро също ще има нов завод. Плановете са да строи в пловдивската индустриална зона "Марица", която е част от обединението "Тракия икономическа зона". Целта е предприятието за автомобилни сензори да заработи от края на годината и в него ще бъдат наети 1500 души. Инвестицията е около 40 млн. евро. Дори и без него приходите на групата за 2014 г. скочиха с почти 60% до 220 млн. лв., най-вече заради разширяване на действащото производство и поръчки от клиенти като Volkswagen Group, Daimler, Volvo, Fiat, GM.
"Като наш клиент ние сме готови да подкрепим "Sensata" в локализацията й в Пловдив. В тяхното разрастване ние виждаме възможност за задълбочаване на партньорските ни отношения", коментира Де Кандидо.