Десислава Борисова е работила във фирма „Янк 2012” в Ботевград само един месец. За 27 работни дни тя е получила заплата... 95 лева. Даниела е от Новачене и всеки ден е пътувала до Ботевград с автобуса, за което е плащала по 2.80 лв. така разликата от транспортните и разходи и заплатата се оказала само 20 лева. Жената показва и  работните си карти за месеца: за 22 май заработката й е 4.20 лв, на 20 май – 1.14 лв и т.н.


„Аз съм работила като шивачка и в други фирми. Не съм начинаеща и в „Янк” не са ме обучавали. Казаха ми, че във фирмата няма разценки, защото се работи колективно. После разбрах, че няма такова нещо и заработките се начисляват само по усмотрение на собственичката на фирмата” – разказа Даниела пред наш репортер. След първия месец, тя напуснала работа.


Даниела Димитрова също е работила само един месец. След 22 рботни дни тя получила заплата от 54 лева. „Една събота казах, че няма да мога да дойда на работа, защото имам предварителна уговорка за пчивния ден. И ми казаха, че щом не мога да дойда в събота, да не идвам въобще на работа” – разказва Даниела. Тя също показва „работните си карти”, на които е записано, че има заработки между 1 и 2 лева на ден.


„Когато постъпих на работа ми искаха личната карта, медицинско свидетелство, /за което платих 10 лева/ и други документи. След месец, когато напуснах, се оказа, че от фирмата въобще не са ми изготвили трудов договор и аз на практика съм работила нелегално” – допълва Десислава.


Генка Воденичарова е работила почти година и на 10 юли е уволнена дисциплинарно.


„На 1 юли взех заплата от 130 лева и казах „Дотук!”. На 3 юли техническият ръководител Цветан Наков е внесъл докладна записка до собственичката на фирмата, че не съм се явила на работа три дни. На 10-ти отидох и си подадох молба за напускане като изтъкнах мотивите, че заплащането не отговаря на положения труд, че се работи извънредно без да сe заплаща, че не се спазват изискванията по кодекса на труда и т.н. Същият ден обаче – 10 юли, когато съм подала молбата си за напускане,  от фирмата са издали заповед за дисциплинарното ми уволнение. На това основание не искат да ми изплатят заплатата за тази година” – разказва Генка Воденичарова.


И трите работнички са от Новачене. Те заявиха, че подават писмена жалба до Инспекцията по труда за неспазване на трудовото законодателство и условията на труд във фирма „Янк 2012”.