Борил Караканов: "Хубавите думи не са верни, верните думи не са хубави" 


1. Представете се с няколко думи.


Казвам се Борил Валентинов Караканов. Роден съм в гр. София на 22.01.1971 г., семеен  с едно дете. Завършил съм начално, основно и средно образование  в Етрополе- СОУ „Христо Ясенов”. Трудовият ми стаж започна от „Елаците” като стругар в ремонтно-механичен цех – четири години. От 1993 г.  живея и работя в гр.София. Няколко години работих в „Унисон Мюзик”, по това време (може би си спомняте) отворих първия музикален магазин в града, наричаше се „Ъндърграунд”. В момента там се помещава клубът на ПП”Атака”. Работил съм и като  охрана, а вече повече от 10 години работя в частна фирма, в областта на градоустройството – урегулиране на имоти,визи за проектиране, разрешения за строеж, присъединяване към експлоатационните дружества и пр.
 
2. Коя дума Ви описва най – точно като политик и като човек?


По първата част от въпроса –  не приемам  себе си за политик. Видяхме през изминалия над 25 годишен период какво направиха и докъде ни докараха политиците. Крайно време е обикновени хора да покажат какво могат. Причислявам себе си именно към тях. Вярвам, че точно ние сме способни да обърнем хода на историята. Ние сме хората, които знаят какво означава да работиш здраво, да изплащаш кредити и да се чудиш как да свържеш двата края. Ние сме тези, които до болка познаваме проблемите и ежедневието на българина.
По втората част от въпроса: Коя дума Ви описва най-точно като човек?
-Честен, лоялен, естествен,  съвестен, организиран, амбициозен.
  
3.Освен Вашите професионални задължения с какво се занимавате, ако имате свободно време? Остава ли Ви такова?


В свободното си време обичам да слушам качествена музика, а от няколко месеца насам съм изцяло отдаден на облагородяването на едно място в китното ни селце Рибарица.
 
4.Защо приехте номинацията? Кои бяха основните причини за решението Ви?


Преди известно време в мен се зароди идеята да взема участие в Местни избори 2015г. в нашия град. Първоначално намеренията ми бяха да изляза като независим кандидат. Запознах се с изискванията и стигнах до извода, че на практика независимата кандидатура е много трудно осъществима. За издигане на независим кандидат за кмет на община с големината на  Етрополе са необходими минимум 400 подписа на хора от общината, с личните им данни и постоянни адреси. Сами разбирате, че подобна инициатива на местно ниво няма никакъв шанс, поради страха на хората от злоупотреби с данните им и най- вече страха за работата им, семействата им и пр. Това е причината да потърся партийна подкрепа. ПП „Атака” в най-голяма степен припокрива моите виждания и идеи за развитие на България. Тук е мястото да кажа, че имам участие в предизборния щаб на ПП”Атака” за София -област на парламентарните избори през 2009 г.,  както и на местните през 2011г. Тогава бях включен в листата  за кандидат общински съветници за град София.


5. Защо предпочетохте Етрополе, а не избрахте да се реализирате в София като политик?


Всъщност тук не става дума за предпочитание, а по скоро предизвикателство. Преди три години създадох фейсбук страницата „За Етрополе”, която от своя страна се разрасна и се наложи като една своеобразна медия в града. През  тези години са ми писали множество  хора – жители на Етрополе, с различни проблеми, сигнали и жалби. Стремял съм се да обърна внимание и помогна с каквото мога на всеки от тях. И точно това ми дава повод да смятам, че познавам проблемите на Етрополе.


6. Какво трябва да знаем за един кандидат – кмет, който от дълго време не живее в Етрополе?


Да, не живея от дълго време в града, но това не означава, че не знам какво се случва там. Още повече, че почти всеки уикенд съм в града. Предпочетох да си купя вилен имот именно на територията на общината , а не някъде другаде.
-Какво трябва да знаем?
Никога не съм бил част от политиката и това ми дава моралното право да говоря това което мисля, без да се съобразявам дали ми носи или не гласове. Никога не съм бил част от икономически кръгове или корупционни схеми, което ми дава спокойствието на честния човек. Излизам на изборите с идеите и предложенията си за бъдещото развитие на община Етрополе. В крайна сметка всичко е в ръцете на хората, те ще решат и определят кой ще поеме управлението на града ни.


7.  Имали ли сте до сега предложения да станете народен представител?


Не, никога не е отправяно подобно предложение към мен.


 8. Какво е за Вас ПП АТАКА?


С риск да повторя клишето, но ПП”Атака” е единствената партия на родния небосклон, която защитава Българщината без да влиза в нечисти договорки и корупционни схеми.


9. Изведете 5 най-сериозни проблема за Община Етрополе.


Един от основните проблеми в града е насадения страх у хората. Ако не гласуваш правилно си застрашен от уволнение от работа или от съсипване на бизнеса ти. Не изразяваш мнение, не критикуваш, правиш каквото се очаква от теб, за да оцелееш. Смея да твърдя, че този страх е следствие от  начина на управление на общината. Това е едно от нещата, които ще променя ако хората ми гласуват доверие. Следващия сериозен проблем е качеството на питейната вода в града. Извинете, но да живееш заобиколен от Балкан и да пиеш почти негодна за консумация вода е недопустимо. Третият- в последните няколко години се забелязва тенденция за заселване на цигани в Етрополе. Да, наистина това са гласоподаватели, но не това е начина да поемеш управлението на общината. Аз казвам категорично - Не на циганизацията на община Етрополе и не бих допуснал тя да продължи! Ще използвам дадената ми трибуна от Вас, за да се обърна към всички наши етрополски роми. Вие сте част от нашия град и винаги сте били част от него. Критиките и действията ми са и ще бъдат насочени единствено към онези които постепенно превземат и въвеждат лоши практики в Етрополе - аз ги наричам пришълци. Четвъртия проблем е пълната липса на Ред и Дисциплина в Етрополе. Не се спазва наредбата на Общинския съвет за опазване на обществения ред. Цари масово неуважение и масово неспазване на законите в Република България. Липсва контрол. И като пети,  но не и по важност ще посоча безработицата и липсата на переспектива в Етрополе и свързаното с тях обезлюдяване на града.


10. Какви конкретни идеи имате за Етрополе?


Идеите които имам, при това напълно възможни за реализация, ще изложа при представянето на предизборната си програма. Част от тях съм посочил малко по нагоре. Но нека открехна малко завесата - една от осъществимите идеи е отваряне на града за външни инвестиции в областта на леката промишленост и услугите. Привличане на голяма търговска верига и откриване на по-голям търговски обект  на територията на общината, който да предлага нормални цени на стоките от първа необходимост. Хората трябва да имат избор и достъпност. Вместо да ходят всеки път в съседни общини да пазаруват /а не всички имат тази възможност/, да могат да го правят тук в нашата община. Като разбира се  това неминуемо ще доведе до откриване на нови работни места.


11. Какво предвиждате за младежите в града? Какво бихте им предложили?


От няколко години насам в Етрополе се въвеждат добри практики в тази посока. Наскоро се отвори Младежки клуб в града, провежда се и ежегоден младежки фестивал. Аз ще продължа в същата тази посока. Но, все пак да не забравяме, че ако младежите не проявяват инициатива и амбиция за собственото си развитие, то каквото и да им се предложи ще бъде нещо като глас в пустиня.


 12. На какво ще заложите в предизборната кампания?


Реални и осъществими идеи за просперитета и бъдещето на Етрополе. Коректност, честност и уважение.
  
13.Как очаквате да завърши предизборната надпревара?


С обявяването на края на изборния ден от ЦИК. Това в кръга на шегата. Очаквам да започне и завърши с голяма изборна активност, защото най-важното е хората масово да гласуват. Именно това е начина за пресичане на платения, корпоративния и цигански вот.


 14. До колко познавате Вашите опоненти?


Двама от тях познавам добре, Венета Гергова и Владимир Александров. Достойни млади хора с визия за развитието на община Етрополе. С Генерал Димитър Димитров не се познавам и не мога да изразя мнение. Знам, че ако имах ПР съветник, той щеше да ме посъветва точно тук да посоча защо аз съм по-добрия от тях. Няма да го направя, защото вярвам, че и останалите кандидати имат качества.


 15. Какво е за Вас кметското място?


Кметския стол е мястото, от което, притежавайки реална власт, човек може да подобри живота на жителите на общината. Но трябва здрава работа и загърбване на личния интерес.


16. Кое ще е първото нещо, с което бихте се захванали ако днес седнете на кметския стол за един час?


Един час е твърде кратко време за каквото и да е. Но все пак ще стигне за издаване на заповед за извършване на  одит на общината


17. Каква е Вашата житейска философия?


Хубавите думи не са верни, верните думи не са хубави.


18.  Каква е мечтата на един кандидат – кмет?


В личен план здраве и късмет, в обществен - да видя жителите на Общината усмихнати и работещи.


 19. Ако не спечелите кметската битка, с какво ще продължите да се занимавате?


С това, с което и в момента - Градоустройство.


 20. Какво е лично за Вас Етрополе?


Всичко. И ако позволите, нека завърша с любимия си цитат на Стив Джобс: „За лудите. За аутсайдерите. За бунтарите. За размирниците. За кръглите пирони в квадратните дупки. За тези, които виждат нещата различно. Те не обичат правилата. Те не изпитват уважение към статуквото. Можеш да ги цитираш, да не се съгласяваш с тях, да ги възхваляваш или да ги очерняш. Но единственото което не можеш да направиш, е да ги игнорираш. Защото те променят нещата. Те тласкат човечеството напред. За някои те може да са луди, но за други гении.  Защото хората, които са достатъчно луди да си мислят, че могат да променят света, са тези, които наистина могат да го променят.”


Интервюто е предоставено за разпространение чрез местните медии.