Георги Георгиев в крайна сметка нямало да участва в предстоящите избори за кмет на общината. Участието му в местните избори през октомври щяло да се ограничи само до присъствие в листата за общински съветници, което също не било съвсем сигурно. За това информираха няколко независими и отговорни източника, добре запознати с делата в кухнята на кметската групировка.


Като официален мотив за отказа да се кандидатира за нов мандат щяло  да послужи здравословното състояние на Георгиев, който от известно време се оплаква от няколко болежки, за лечението на които дори излезе  в отпуск по болест, продължаващ вече повече от четири месеца. Като истински причини обаче се посочват  няколко различни и дори коренно противоположни версии – от предстоящо повдигане на обвинение до постигнато споразумение за отказ от повдигане на обвинение.


Според запознати, партията на новаченеца – ДИБО много трудно щяла да успее да събере необходимите по закон минимум 2500 подписа от жители на общината, за да се регистрира за участие в изборите. При провал това щяло да послужи като друго достоверно алиби, оправдаващо неучастието на Георгиев. Широко разпространяваните слухове за провеждане на ударна и мащабна кампания със стройна организация за събиране на подписи служели по-скоро като психологическо предизборно оръжие. Действително такова мероприятие се провеждало от известно време, но групата на подкрепящите се ограничавала основно до пенсионерите в клубовете по селата, както и до служителите на няколко приближени фирми, твърдят пряко запознати. Дори  ДИБО да успеела да получи регистрация за участие в предстоящите местни избори, кандидат-кметът на местната партия щял да бъде съвсем друг, като най-вероятно това щял да бъде един измежду Йорданка Лалчева, Радослава Наков, и малко вероятно, но не изключено – Иван Начев. Добре информираните за кметските намерения споменават и интересен вариант, при който Георгиев възнамерявал все пак първоначално да се регистрира като кандидат-кмет, но впоследствие щял да промени окончателната кандидатурата на партията с един от гореизборените. Със сигурност обаче намеренията му били активно да участва в кампанията, надявайки се да успее да вкара поне няколко съветника, с които да се опита да бъде фактор в новия общински съвет.


Дали събитията ще се развият по един от гореописаните сценарии, или ще станем свидетели на съвсем други предизборни действия, тепърва предстои да разберем.


Сигурно е обаче, че  в общината са налице редица предпоставки за сериозно разместване на дванадесетгодишната конфигурацията и в двата органа на местното самоуправление, чиито представители ще избираме само след няколко седмици.


А дано това доведе  и до очакваните от мнозина по-добри дни за ботевградска община.