В края на месец август през далечната 1895 г. 300 ентусиасти и любители на туризма, призовани лично от Алеко Константинов, се събират пред Народния театър в София, за да изкачат Черни връх.  Тази изява се счита за начало на организираното туристическо движение в България. Юбилейната годишнина бе повод Българският туристически съюз да организира национален поход на 30 август. В него се включи Туристическо сдружение „Венеца” – Ботевград, с председател г-н Добри Доцов. Сред местните участници в проявата бяха и десет ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров”. Те присъстваха и на официалното тържество, което се състоя на Черни връх. Младите туристи са представители на Клуб за високопланински туризъм и риболов, създаден по проект „Успех” на училището. Техен ръководител е г-н Веселин Марков, който също взе участие в юбилейната проява.


„За провеждане на похода бе създадена перфектна организация. За всички нас това бе едно прекрасно преживяване, за  което ще си спомняме с удоволствие”, сподели Добри Доцов.
Всички участници в похода са получиха юбилейни фланелки, съобщи още председателят на ботевградското туристическо дружество.  


Снимките, които публикуваме, са предоставени от Добри Доцов.