На електронната поща на botevgrad.cом непрекъснато постъпват сигнали за нерегламентирани сметища на различни места в Ботевград и селата. Последният е от края на миналата седмица. Възмутен гражданин уведомява, че бившият стопански двор в града се превръща в сметище за строителни отпадъци. В писмото си до нас той пише още: „Заснех един от нарушителите, изхвърлящи строителни и битови отпадъци. По време на разговора ми с него той обясни, че новото сметище е затворено и хората няма къде да изхвърлят такъв вид отпадъци. Ежедневно наш съгражданин с трактор и ремарке извозва там строителни отпадъци. Следващия път ще снимам и него. Странно е, че сметището не е отворено, а такса смет всички плащаме. Друг проблем е, че няма достатъчно кофи за боклук.".


Ако в писмото става дума за новото регионално депо – то работи, а не е затворено, както се твърди. Друг е въпросът, че там не се приемат за депонирани строителни отпадъци. Биоразградими – също.  За строителните общината е отредила специална площадка. Тя обаче се намира на доста отдалечено място, над новото регионално дето в Ботевград. Пътят до там е в изключително лошо състояние. Преодоляването на огромните дупки и неравности по него може да стане единствено с автомобил с висока проходимост, показа наша проверка. 


Както вече сме информирали, друг проблем е, че общината и сметосъбиращата фирма не предлагат услугата „предоставяне на контейнер за строителни отпадъци” срещу заплащане от граждани. Това означава, че хората сами трябва да си организират извозването на този вид отпадъци до определената площадка.


„Има добросъвестни граждани, които си извозват строителните отпадъци до отредното място. Винаги сме готови да насочим хората до него, ако не знаят къде се намира”, казаха от регионалното депо.


За повечето хора обаче площадката се оказва труднодостъпна. Поради тази причина те търсят друг начин да се отърват от строителните отпадъци. Това може да им струва солена глоба, но в случая не им остава друго освен да поемат риска. 


Да припомним, че Наредбата за управление на отпадъците в Община Ботевград бе приета от Общинския съвет през юли миналата година. Контролната дейност по нея се осъществява от кметовете и кметските наместници на населените места, упълномощени служители на общинската администрация и служители на РУП – Ботевград. Те ще съставят предписания със задължителен срок за отстраняване на нарушенията и/или актове н нарушителите.
За нарушаване на наредбата физическите лица ще се наказват с глоби от 100 до 1000 лева. Санкциите за еднолични търговци и юридически лица са от 500 до 5000 лева. При повторно нарушение ще се налага глоба в двоен размер.


Снимката към материала е изпратена от наш читател.