У нас сега над 40 органа се занимават с борба с корупцията, с новия закон ги ограничаваме до един


Към момента органите, които се борят с корупцията, са над 40. Но
количеството в случая определено не носи качество. Комисията за
предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси (КПУКИ), станала известна не толкова с резултатите си, а с тефтерчето на Филип Златанов, е в непълен състав. За 2014 г. тя е установила конфликт на интереси в 8 случая от 366 на брой. Това показва, че борба с корупцията в момента липсва. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от
Реформаторския блок и член на правната комисия Димитър Делчев, по време на дебатите в НС днес, преди първото гласуване на Закона „Антикорупция”на вицепремиера Меглена Кунева.


Народният представител подчерта, че БОРКОР се е превърнал в институция, чиято дейност е напълно неясна за хората и дори не съществуват отчети от работата й, а най-често „на мушката“ попадат дребни чиновници, вместо лицата по висшите етажи на властта, където кражбите са многократно по-големи, добави той.


Няма доклад по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, който да пропусне да посочи, че борбата с корупцията в България е неефективна и липсва напредък в тази област, припомни Делчев.


Бюрото за предотвратяване на корупцията, предвидено в Закона, ще обедини няколко органа, като това ще му позволи по-ефективна и качествена работа за разлика от безкрайно продължаващите формални процедури до момента,
посочи той.


Като пример за ефективна идея в закона той даде включването на гражданското общество в борбата срещу корупцията.


Относно изказаните мнения, че новото законодателство може да доведе до политически репресии, народният представител припомни, че те се правят от хората, а не от законите и това е опорна точка на онези, които се страхуват от Закона.


Страхът днес трябва да отстъпи място на политическата воля за справяне с един съществен проблем, категоричен бе народният представител и прикани колегите си пленарната зала да подкрепят закона.