На своето последно за този мандат редовно заседание, което е насрочено за утре от 9 часа, Общински съвет – Ботевград ще обсъжда и гласува отчет за работата си от началото на 2015-та година. Отчетът е изготвен и внесен от председателя на местния парламент Йорданка Лалчева.  


На пръв поглед нищо особено, отчет като отчет – суха статистика, според която през мандат 2011 – 2015 год. Общински съвет - Ботевград е взел 1128 решения. В отчета бегло се споменава, че за перидода 01.01.2015-10.09.2015 г. в ОбС са внесени 17 питания от общински съветници, но без да се посочва, че повечето от тях съвсем умишлено са останали без отговор


Също така в отчета четем, че от началото на годината от страна на Областния управител са върнати и оспорени 11 броя решения на местния парламент. Според съветници обаче, броят на върнатите решения е по-голям, а за някои от тях Лалчева дори не е уведомила местните депутати, както изисква законът.


Вниманието обаче приковава финалът на отчета. Използвайки гръмки фрази, председателят на ОбС – Ботевград изтъква огромното значение на местната власт за държавата, като смело заявява:


„Вземането на законосъобразни решения и въплътяването им в конкретен резултат е гарант за подобряване живота на гражданите. Защото в най-тежки и смутни периоди, местната власт е „арматурата", която държи държавата права!",   пише в края на отчета си Йорданка Лалчева.


Фразата с "арматурата" звучи доста познато. Една бърза справка показва, че автор на това изказване е вицепремиерът в правителството на ГЕРБ Томислав Дончев. По време на годишната среща на местните власти от Източна Европа, проведена през май тази година, Дончев се обръща към гостите с приветствено слово, в което казва: "В тежки и смутни периоди местната власт беше арматурата, която държеше държавата права.” 


По това време Лалчева все още бе член на ПП ГЕРБ. Ипозлването на думите на герберския вицепремиер може просто да е защото е останала впечатлена от „крилатата фраза” на бившия си съпартиец. А може  да е цитирала думите му от силни носталгични чувства по безоблачните времена, в които тя бе член на бойковата партия, а ГЕРБ бе "арматурата", която държеше  Георгиев и организираната група прави!