В 10:00 часа преди обяд започна тържеството в ОУ „Христо Ботев” в Етрополе по повод първия учебен ден с вдигане на Националния трибаграник под звуците на Химна на РБългария.
Група ученици от училището поднесоха своеобразен поздрав към учители и родители, гости и всички присъстващите. Поздрав имаше от името на първокласниците, както и от името на родителите.
Тържеството уважи Венета Гергова – заместник-кмет на Община Етрополе, която прочете и поднесе на директора на училището Иван Иванов поздравителен адрес от името на кмета инж. Богомил Георгиев.
Бяха още Пламен Иванов от Централния съвет на Съюза на учителите, кмета на с. Бойковец Иван Гергов, Росица Иванова – главен инспектор ПКВ към Общинска администрация.
След като прочете поздравителния адрес от Областния управител на Софийска област, директорът Иван Иванов поздрави учениците, учителите, работещите в училището и родителите по повод първия учебен ден.
По стар български обичай, той лисна вода от менчето с вода и с първия училищен звънец прикани учениците да влязат в училището.
По традиция, първо първокласниците, а след това и останалите ученици бяха посрещнати на прага на училището с пита и пчелен мед.