От новото безплатно мобилно приложение LIMA, което може да бъде изтеглено от lima.api.bg, всеки ще може да получава в реално време информация за актуалната обстановка по републиканските пътища. Днес иновативната технология бе предствена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и разработчика на софтуерния продукт „Декарт“ ООД. Приложението е безплатно и може да се ползва от мобилни телефони и таблети с операционни системи Android, IOS и Windows Mobile, персонални или преносими компютри с уеб браузър на интернет адрес lima.api.bg. Очаква се и одобрение от „Apple“.


Новият софтуер е част от мерките на МРРБ и АПИ за въвеждане на иновации и за подобряване на пътната безопасност, подчерта министър Павлова. Тя обясни, че разработеният по проект на агенцията и финансиран със средства от Оперативна програма „Техническа помощ“ софтуер ще дава актуална информация за състоянието на пътищата, за това дали има затворени участъци за ремонт или поради инциденти, за състоянието на пътищата през зимния сезон и т. н.


Вече имаме интерактивна база данни и свързаност между МРРБ, АПИ, областните пътни управления и гражданите на територията на цялата страна, каза Павлова и допълни, че системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. По този начин базата данни ще дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища, подчерта министърът.


Системата е на 100% обърната към гражданите, посочи министърът и съобщи, че досега гражданите са сигнализирали за проблеми по пътната инфраструктура министерството чрез телефон, електронна поща, социалните мрежи, както и в Ситуационния център на АПИ на денонощния телефон 0700 130 20. Според министъра едно от най-важните предимства на софтуера е, че може да помогне за спасяването на човешки животи. Изграден е така, че ако има обръщане на кола, той да подаде сигнал автоматично към Ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112, обясни тя. Министърът съобщи, че следваща крачка в развитието на системата ще бъде осигуряването на връзка между нея и тази на Спешната помощ, като част от реформата в здравеопазването.


И един човешки живот да спасим с новия софтуер ще е успех, каза инж. Лазар Лазаров. Той призова потребителите да сведат до минимум фалшивите сигнали, за да се работи ефективно. 


Министър Павлова благодари на екипа, който е изготвил софтуера и заяви, че най-голямата заслуга на приложението е, че при интензивен трафик по пътищата и образували се задръствания ще се дава автоматично информация за това колко време е необходимо за преминаване по конкретентния участък и кои са обходните маршрути. Тази информация е много важна, за да могат хората да си предвидят пътуването, подчерта министърът.


Приложението представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по магистралите и пътищата първи, втори и трети клас, в отделните области и в цялата страна. То дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да бъдат информирани за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути.


Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможни обходни маршрути. 


Приложението LIMA се реализира по проект „Разработване и въвеждане в АПИ на Интелигентна информационна система за предоставяне на данни в реално време към потребители на РПМ, включително обратна връзка към АПИ и активен интелигентен анализ на пътната обстановка от множество събирателни точки в реално време“, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ” 2007-2013 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.


Стойността на договора е 901 680 лв. с ДДС. Разработчик на софтуерния продукт, след проведена процедура по ЗОП, е „Декарт“ ООД.