Животът на един смел, трудолюбив и честен гражданин на Ботевград, в който мнозина припознаха достоен управник

Всичко започва по Живково време, през седмия ден на октомври 1977-ма, в родилното на ботевградската болница. Тази дата става и причина "седмицата" да изгрее на екипа на Иван Гавалюгов в отбора на Балкан още през 1989-та.

Спомените му за детството са свързани с игри на открито, квартални приятели и много смях в яслата до „нафтопункта“, а после и в детска градина номер четири. Страстта му към баскетбола се разпалва още на 7 години и изиграва огромна роля в живота му по-нататък.

Възпитаник на езиковата гимназия в Правец, а след това и на УНСС, Иван споделя най-искрено: „Училището за мен беше място, където моите преподаватели ме вдъхновяваха сам да търся отговорите на сложните въпроси. Място, където срещнах приятели за цял живот…“

„….По-важните уроци за живота обаче, научих извън класната стая – на терена, в семейството и в процеса на създаване и разрастване на бизнеса ми.“

Още преди да завърши висшето си образование, Иван решава, че е време да сбъдне една своя мечта! Годината е 1999-та и с неговия приятел от гимназията Тихомир решават да се хвърлят в дълбоките води на бизнеса. Хората около тях не ги вземат много сериозно. Освен крехката им възраст, прогнози за неуспех вещае и сферата, която избират – компютри – нещо, към което до този момент нито един от тях не е изучавал сериозно.

Предприемчивите младоци стартират с четири досадно забиващи геймърски PC-та, вързани в локална мрежа в "Центрум"-а. Адресът е "Освобождение" 13 (сградата на Общината). Нещата се развиват сравнително бързо. В началото на новото хилядолетие и в отговор на модерните нужди на времето, двамата за първи път прекарват Интернет в северна България през връх Мургаш. Отначало смелата и иновативна за времето си стъпка не изглежда като нещо сериозно, но бързо след това нещата се променят. С Тихомир започват да включват в глобалната мрежа различни домашни и фирмени компютри. Отначало в Ботевград, а скоро след това и в съседните населени места. Така се ражда "Атлантис Нет", който днес е основен доставчик на интернет в няколко региона.

Малко след това, за Иван става ясно, че трябва да се откаже от детската си мечта за бляскава баскетболна кариера. Множеството проблеми с коляното и нарастващите нужди на бизнеса, изкарват от игра екипа с номер 7. С това обаче баскетболът не излиза от живота на Иван.

Успехът на частния бизнес за него не е самоцел и през 2008-ма година Иван Гавалюгов започва да инвестира лични и фирмени средства в любимия Балкан. Освен това се ангажира и с нелеката задача да ръководи клуба в сезоните от 2008 до 2012 година. В това време мъжкият отбор на Балкан става носител на бронзови медали, а най-голяма гордост на Иван носи детско-юношеската школа, която бележи страхотен напредък и заслужено се окичва с няколко шампионски титли за различни възрасти.

През това време той не остава безразличен и към останалите сфери от живота в общината. Така, Иван неусетно влиза в политиката. „За мен ПОЛИТИКА не е мръсна дума. Много хора през годините се постараха да я омърсят и това е съвсем целенасочено. Хората не трябва да се поддават на тази манипулация. Политиката е начин да влияем на общността – да я правим по-добро място, да работим за своята родина, за града, за дома ни!“, споделя Иван. Той участва изключително активно във вземането на решения на Общинския съвет в периода от 2007-ма до ден днешен и се превръща в ключова фигура на опозицията на управлението. Иван действа с кураж, искрена загриженост за града и предприемачески дух, които вдъхновяват за действие всички около него. Хиляди хора в Общината припознават в младия общественик лидер и достоен управник.


Междувременно Иван създава и прекрасно семейство – съпруга, с която са приятели от младостта, и три прекрасни деца, които растат и мечтаят за бъдеще в Ботевград.


Самият той споделя: „В личен план съм постигнал всичко, за което съм мечтал. Днес обаче е време да направя повече от това. Време е да оставя настрана личния си живот, личните си амбиции и личните си интереси и да се хвърля с всичките си ресурси, опит и умения в една по-голяма борба. Тази борба, вярвам, ще направи Ботевград по-добро място за живеене!“.


Днес Иван е готов да се върне на адрес "Освобождение" 13, където преди 15 години поставя началото на един от най-успешните местни бизнеси. До себе си има нов отбор от млади, можещи и действащи хора. Готов е да запретне ръкави и да впрегне своя предприемачески опит, умения и сърце за своя роден град в усърдна и почтена работа за просперитет в Ботевград!