През септември шефът на Facebook - Марк Зукърбърг, намекна, че компанията работи по разширяването на бутона "Харесва ми", но не с добавянето на противоположния "Не ми харесва". Идеята му бе да се създаде нещо по-емпатично, което да позволява на потребителите да изразяват тъга и други емоции, пише "24 часа".


Преди дни компанията представи идеята си. Вместо нов бутон тя пуска "Реакции", нов сет от шест емотикона, които ще седят редом до познатия палец нагоре и ще позволяват на потребителите бързо да отговарят на постове с любов, смях, радост, шок, тъга и гняв.


Опцията се появи само в две страни - Испания и Ирландия. На по-късен етап ще се реши дали и как да се пусне за целия свят.


Държавите са избрани, защото в тях повечето потребители имат за приятели свои сънародници, а не потребители от други страни. По този начин сайтът прави тест на затворена група, обясни директорът на продуктите във "Фейсбук" Адам Мосери. Ирландия, посочва той, е англоговореща, докато пускането на емотиконите в Испания позволява да се види как ги ползват хора, които не говорят английски.


Основната версия защо Facebook се спря на емотикони, а не на добавяне на бутона "Не ми харесва" е, че така се дава по-голяма възможност за избор на потребителите.


Новите реакции са достъпни както за мобилната, така и десктоп версията на Facebook. Човек може да ги ползва за всички публикации в новинарския поток - постове на приятели, на страници и дори реклами.


Реакциите са доста прости за ползване. Ако сте във фейсбук през мобилното приложение на сайта, те ще се появят, като натиснете бутона "Харесва ми". В десктоп версията ще видите новите опции, като кръжите около бутона или го натиснете.