Гражданско движение за Ботевградски обществен просперитет /ГДБОП/ се срещнаха вчера с жители на село Врачеш. Кандидатът за кмет на Ботевград и водач на листата Иван Гавалюгов представи на присъстващите в салона на читалището кандидатите за общински съветници и обяви кандидатурата на Борис Борисов – консултант по внедряване на бизнес софтуер,  за кмет на село Врачеш. Срещата продължи с представяне на програмата за управление на най-голямото село в Софийска област.


„В теза програма съм заложил на три основни приоритета”. Първият е инфраструктурата – най-сериозният проблем в селото в момента. Предвиждаме изграждането на географска карта на селото, в която да бъдат заложени всички системи – ВиК, кабелни, уличната система с имена и номера, която ще спомага за благоустрояването на селото.  Ремонтите, като асфалтиране на улици например, ще се правят по предварително изготвен график с точни времеви диапазони. Относно инфраструктурата, предвиждаме да бъдат поставени табели с имената на улиците. Вторият приоритет е сигурността на жителите на селото. Приветствам идеята на г-н Гавалюгов да се създаде общинска дирекция за опазване и контрол на сигурността във всяко населено място. Третият приоритет е повишаване на здравните грижи и подобряване на социалните услуги. В тази връзка предвиждаме да се извършват профилактични прегледи на рисковите групи в селото, да възобновим млечната кухня към детската градина и стола в училището.


Ето още някой акценти от програмата на кандидата за кмет на село Врачеш Борис Борисов: привеждане в приветлив вид входа на селото, премахване на нерегламентираните сметища, облагородяване и модернизиране на центъра на селото, като преди това ще се проведе публично обсъждане, за да се чуе мнението на хората, ремонт на детската градина в селото, за да може децата на Врачеш да се отглеждат и възпитават в родното си село, действаща пречиствателна станция, поддържане на гробищния парк, ремонт на детските площадки, изграждане на футболно игрище и велоалея между Ботевград и Врачеш.
„С това не се изчерпват нещата, които съм заложил в програмата. Това е една отворена програма. Тя може да бъде допълвана през следващите четири години с Ваши предложения, идеи и исканията. Нашата задача е да помогнем те да бъдат изпълнени”, каза Борис Борисов.


От своя страна кандидатът кмет Иван Гавалюгов представи своята програма за развитие и управление на общината, като акцентира върху идеята за създаване две общински структури -  общинско предприятие за  благоустройство и чистота и на общинска дирекция за опазване и контрол на сигурността във всяко населено място, в която ще работят не по-малко от 20 човека – инспектори по опазване и контрол на обществения ред, снабдени с необходимите технически средства, екипировка и автомобили, които ще поддържат връзка с районното полицейско управление. С цел ограничаване на противообществените прояви ще бъдат изградени системи за видеонаблюдение във всяко населено място и център за наблюдение и мониторинг на тези системи в общината, каза Иван Гавалюгов. Качеството на водата, стимулиране на масовия спорт чрез изграждане на съвременна спортна инфраструктура – също бяха сред темите, дискутирани по време на предизборната среща. Кандидатът за кмет на Ботевград обяви, че предвижда изграждането на електронна система, към която гражданите ще могат да подават сигнали за всякакви нередности.”Всеки сигнал ще се проверява. Освен това гражданите ще могат да проследяват предвижването му и какво е решението по него”, обясни Иван Гавалюгов.


На въпрос на жител на Врачеш как трябва да се разпределят средствата за населените места, Иван Гавалюгов отговори: „Логично е средствата от общинския бюджет и за капиталови разходи да бъдат пропорционално разпределени, според броя на жителите. Това не означава, че ако в дадено населено място има спешна нужда от подмяна на водопроводи, да речем, пропорцията не може да бъде нарушена.


По отношение на социалната политика, кандидатът за общински съветник Стефка Граматикова разясни на присъстващите, че еднократната финансова помощ за младите майки няма да се бави по пет-шест месеца. Те ще се изплащат в рамките на месец..Таксите за детските градини и ясли да бъдат диференцирани според социалния статус на семейството. Пенсионерите ще пътуват безплатно, както досега, със средства, осигурени от държавата, подчерта тя.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!