Церемонията по полагане на клетва се състоя на обичайното място, на което се провеждат заседанията на Общински съвет – Ботевград – Народно читалище „Христо Ботев”. Тя започна с молебен за здраве, отслужен от ловчански митрополит Гавриил и архиерейският наместник отец Борис. Двамата подариха на новия кмет икона на Свети Иван Рилски и отправиха към него благопожелания за успешен мандат. Негово Високопреосвещенство пожела на новата местна управа нравствена и морална сила да устои на изкушенията и изпитанията на властта. „Останете верни на Господ и хората! Имайте предвид, че ще дойде време, когато вие ще виждате, че това е най-правилният път – че сте останали честни и неподкупни, и поради това сте направили много за града. На всички – здраве, успех и божията благодат и благословение да ви съпътстват”, пожела още на новите управници Дядо Владика.


Тържествената сесия по полагане на клетва бе открита от областния управител на Софийска област Росица Иванова. Тя се обърна към народните избраници с думите: „Уважаеми г-н Гавалюгов, уважаеми общински съветници, на 25 октомври тази година вие получихте най-високия кредит на доверие от вашите избиратели. Със сигурност сте го приели като заслужена награда за положените усилия и постигнатия успех. Приемете го и като изключителна отговорност, и като огромно задължение, че през следващите четири годни вие трябва да го оправдаете. Работете така, че след четири години с високи вдигнати глави и открити очи да можете отново да се срещнете с вашите избиратели и да прочетете в техните очи благодарност за поетите и изпълнени обещания и за постигнатите от вас успехи в името на гражданите на Община Ботевград. Пожелавам Ви здраве, сили и неизчерпаема енергия, за да работите за преобразяване на Община Ботевград в още по-добре, още по-красиво, още по-благоустроено място, предпочитано за отдих, за работа, за туризъм от гостите на общината. За да просперира Община Ботевград, за да придобива още по-европейски облик, и най-вече за благоденствието на вашите съграждани, на всички жители и гости на Община Ботевград.”. 


Последва полагане на клетва от новоизбраните кметове на населени места в Община Ботевград  и общинските съветници. Най-напред клетва положи кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Той получи от областния управител кметската огърлица и символичния ключ на Ботевград. След кмета на града клетва, че ще спазват законите на страната и във всичките си действия ще се ръководят от интересите на гражданите, дадоха общинските съветници и кметовете: Георги Мишев - с. Новачене; Цветослав Борисов - с. Радотина; Агелина Григорова - с. Гурково; Марин Бончовски - с. Врачеш; Даниел Дилов - с. Литаково; Методи Драганов - с. Скравена; Веселин Драганов - с. Трудовец. Всеки от тях подписа и клетвен лист.


В първото си обръщения като кмет на Ботевград, Иван Гавалюгов благодари на гостите и жителите на общината за това, че присъстват и участват в това важно събитие. Той отправи благодарност към избирателите за доверието, което му гласуваха, и ги увери в следното: „Напълно осъзнавам високата отговорност, която поемам, и ви гарантирам, че имам силите, знания, умения и енергия да нося тази отговорност с чест и достойнство. Обещавам само едно: че ще бъда кмет на всички граждани на общината, че ще работя открито, честно, почтено и разумно.”.


Иван Гавалюгов поздрави общинските съветници и кметовете на селата и ги призова да бъдат отговорни и да работят за обществения, а не за личния си просперитет.


Новият кмет на Ботевград получи цветя и блогопожелания от бившите си колеги в предишния ОбС, от общинската администрация, общинската избирателна комисия и граждани.


 


Снимки: Мирослав Дойчев