Висшият съдебен съвет в свой доклад за значението на районните съдилища в структурата на съдебната система постява въпроса за закриване на няколко районни съдилища в страната.  Един от тях е Районният съд в Етрополе, който се предлага да премине към Районния съд на Ботевград. В доклада е изтъкнато, че разстоянието от Етрополе до Ботевград се изминава само за 27 минути с автомобил,
„Не се отчита обаче обстоятелството, че от Етрополе до Ботевград няма пряка автобусна линия, нито маршрутни такива и необходимо да бъдат правени връзки с автобусни линии от други градове. Основателен е въпросът дали е съобразно за снабдяване с едно свидетелство за съдимост,гражданин на община Етрополе да загуби цял ден за пътуване до Ботевград с обществен транспорт, защото не всеки притежава личен автомобил. Снабдяването със свидетелство за съдимост се налага често в ежедневието на гражданите, но чрез закриването на РС-Етрополе това ще се превърне в една доста скъпа и отнемаща много време услуга” – се казва в становище на магистратите от Етрополе. -  Затруднения ще възникнат и при завеждане на съдебни дела, защото ще се налага едно непрекъснато пътуване до РС-Ботевград, което няма да бъде еднократно. Понякога се налага исковите молби или жалби да бъдат оставяни без движение за отстраняване на нередовности, съдебните заседания да бъдат отлагани поради неявяване на страна или вещо лице и това неминуемо ще води до големи неудобства за гражданите на община Етрополе” – категорични са магистратите.
„Безспорно е, че реформа трябва да има, но тя не трябва да се реализира  чрез механично закриване на районни съдилища, съществуващи повече от 100 години. Магистратите и съдебните служители при РС-Етрополе считат, че запазването на Районния съд не е самоцел, а трябва да бъде приоритет на всички жители на община Етрополе,тъй като постепенното унищожаване на институциите води до липса на държавност и нарушаване правата на гражданите” – се казва в становището на служители на РС-Етрополе, с което призовават гражданите да се включат в протестната подписка..