От днес в Ботевград стартира подписка за провеждане на референдум за промяна на политическата система в страната. Първият открит пункт е разположен пред сладкарница „Спасена” в центъра на града.  Подписката е инициирана от „Шоуто на Слави”. Както в другите население населени места, така и в Ботевград подписите се събират от доброволци. За по-добрата организация на подписката е сформират местен инициативен комитет с председател Стоян Иванов. Той съобщи, че в срок до три месеца трябва да бъдат събрани и внесени в Народното събрание 400 000 реални подписа за провеждането на референдума.


"Пунктът, който откриваме днес, ще работи всеки ден от 10 до 18 часа. Самото заведение „Спасена” е център за събиране на подписи. Има и други обекти, които са изявили желание да събират подписи. Това са китайският ресторант, печатница „Клипер”, офисът на фирма „Посоки”. Щабът на инициативния комитет по събиране на подписите ще бъде до куриерска фирма „Спиди” – бул. „Трети март” № 85. В щаба ще има винаги дежурен, който ще дава разяснения по въпросите. Там също ще се събират подписи”, обясни Стоян Иванов. Той съобщи, че крайният срок за събиране на подписи е до 9 февруари 2016 год. 


Предстои да бъдат създадени мобилни групи от доброволци, които ще събират подписи в селата, съобщи още Стоян Иванов. 


Основен партньор за провеждане на подписката за национален референдум е Гражданско движение Днес. Областният координатор на организацията – Сашко Николов, присъства на откриването на пункта в Ботевград.


„Нашето гражданско движение има опит в провеждането на подписки. Преди години ние инициирахме подписка против произвола на естествените монополи и успяхме да съберем 730 000 подписа, които се изгубиха в кулоарите на Парламента. Но тогава ние нямахме трибуната, която имаме в момента – една от най-гледаните национални телевизии и публичното лице на г-н Трифонов”, каза той пред наш репортер.


Сашко Николов увери, че личните данни на гражданите ще бъдат защитени. За целта  Инициативният комитет по събиране на подписите са попълнили декларация и анкетна карта, че няма да злоупотребяват с личните данни на хората. На всеки доброволец е издадено пълномощно за това, че може да събира подписи. Освен това той носи бадж с логото на Шоуто на Слави. 


„Използваме няколко варианта да стигнем до хората. Единият е поставяне на шатри. Другият е обособяване на пунктове в затворени помещения, които се предоставят със съгласието на собствениците. Третият е мобилни групи, които да стигнат до всички хора”, обясни Сашко Николов. 


Въпросите, които се предлагат за националното допитване, са следните:


1.Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2.Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3.Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4.Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5.Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6.Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?