Ансамбъл „Ботевград” се завърна с най-високото отличие от четвъртото издание на националния конкурс за фолклорни танци, песни и музика „Пиленце пее”. Нашите танцьори и техният хореограф Стоян Стоянов получиха златна статуетка и стипендия от 1200 лева, осигурена от Димитър и Михаела Свиленови, които живеят в Чикаго.
Ансамбъл „Ботевград” участва за първи път в конкурса „Пиленце пее”. Според регламента, танцьорите се представиха с 20-минутна програма 


„Бях подбрал моменти от „Ботевградски танц” и  „Лазарки”, като в този танц има елементи на солова игра. Като наша солистка участваше Галя Дачева от село Врачеш. В началото тя изпълни песента „Заправило се ново касабе” за Ботевград, която бе въведение в програмата, след това изпя солова песен. Програмата ни завърши с „Шопска сюита”, сподели Стоян Стоянов.  По негови думи най-голямата конкуренция на ансамбъл „Ботевград” са били ансамбъл „Люлин” от София, ансамбъл „Бобов дол”, който е носител на голямата награда от третото издание на конкурса „Пиленце пее” и ансамбъл от Дома на културата в Благоевград. „Всеки от тях бе с двойно повече танцьори от нашия, но това не беше от значение при определяне на победителя”, допълни хореографът.


Конкурсът се проведе в ОКИ ”Красно село” на 21 и 22 ноември. В състава на журито бяха включени известни специалисти в областта на фолклора – Лиляна Галевска, Светла Караджова, Янка Рупкина, Ангел Добрев, преподаватели във висши учебни заведения и други. Това сподели още Стоян Стоянов.


Високо отличие в конкурса завоюва и детски танцов състав „Литаковче” с художествен ръководил Нина Петкова. Те грабнаха златен медал за двата танца, с които се представиха – „Северняшко настроение”, характерен за нашия край, и „Ръченица”. Фолклорен състав „Литаковче” се състезаваше във възрастова група от 9 до 12 години.


Не за първи път възпитаници на Нина Петкова стават носители на награда от националния конкурс „Пиленце пее”. Под нейно ръководство танцовият състав на ПГТМ „Христо Ботев” и Младежкият танцов състав при читалище „Светлина” – с. Литаково спечелиха съответно златен и сребърен медал във второто издание на престижното фолклорно събитие.


Златен медал от „Пиленце пее” тази година получи и Иванина Иванова, която изучава фолклорно пеене към читалище „Светлина” – с. Литаково. Тя се представи с две песни във възрастова група от 9 до 12 години.


Участието на детски танцов състав „Жар” при читалище „Никола Ракитин”- с. Трудовец, с художествен ръководител Георги Иванов, също бе удостоено с награда – сребърен медал.


Националният конкурс „Пиленце пее” се проведе за четвърта поредна година в памет на известната българска фолклорна изпълнителка Надка Караджова. Организатор на събитието бе клуб „Боди фолк”. Тази година конкурсът премина под патронажа на Министерството на културата, кмета на столична община Йорданка Фандъкова и кмета на район Красно село Пламен Църноречки. 


В конкуса взеха участие професионални и любителски народни ансамбли, състави, певци и инструменталисти от цяла България.