„Документалното наследство на Никола Ракитин”  се нарича изложбата, която днес бе открита в Историческия музей. Тя е съвместна с Националния литературен музей. „Малка по обем, но много ценна” – така я определи Румяна Пенчева, изследовател в  Националиня литературен музей. В изложбата са показани снимки и документи на Никола Ракитин и неговите предсмъртни писма, адресирани до съпругата и трите му дъщери.
Поетът Никола Ракитин се самоубива на 2 май 1934 година, тъй като е несправедливо обвинен за изчезването на ценности от Военно-историческия музей в Плевен, на който е бил директор.
Никола Ракитин е псевдоним на Никола Василев Панчев, роден в Лъжане- / днес Трудовец/  през 1885 година. Завършил е славянска филология в Софийския университет, талантлив български поет. Пейзажната му лирика е ненадминат образец и до днес. Стихосбирката на Ракитин  „Размирни години“ е протест срещу войната и насилието над човека. Той самият е участвал в Балканската война.
Откриването на изложбата бе съпроводено и с представянето на двата  мемоарни сборника на Стилиян Чилингиров „Моите съвременници”. В тях са включени и спомени за Никола Ракитин и Стамен Панчев, които Стилиян Чилингиров е познавал. С Никола Ракитин даже били близки приятели и именно Чилингиров произнася надгробното слово при погребението на Никола Ракитин.
Румяна Пенчева представи пред ботевградчани интересни моменти от  живота на Стилиян Чилингиров, един незаслужено забравен литературен историк, виден общественик и интелектуалец.