Областната комисия по БДП прие на днешното си заседание Календарен план за безопасност на движението по пътищата за 2016 година. Документът е първи по рода си в страната и включва мерки, целящи да осигурят безопасността на участниците в движението. Те ще бъдат прилагани от общинските администрации, образователните и здравни структури, органите на реда, БЧК, неправителствения сектор и всички заинтересовани страни и институции на територията на Софийска област. 


В приветствието си към членовете на Областната комисия по БДП нейният председател – заместник областният управител Николай Николов определи заседанието като знаково, именно поради приемането на първия подобен документ у нас. Той изрази надежда, че Календарният план ще бъде успешен и работещ документ и пожела това да бъде отчетено в края на 2016 г., когато отново да бъде приет план и за 2017-та. Николов поздрави всички, работили по изготвянето на документа, като уточни, че той е база, на която да стъпят местните власти в дейностите по превенция на пътните произшествия, но в никакъв случай не ги ограничава само до инициативите, описани в него.


Същинската работа по разписването на Календарния план с мерки за безопасност на движението по пътищата в Софийска област започна през месец юли. В работната група, с председател заместник областният управител Николай Николов, участваха Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Христо Андреев – началник на РИО-София област и Рангел Рашев – старши експерт към Инспектората, инж. Красимир Тодоров – заместник-кмет на община Долна баня, експерти от ОД на МВР – София, Областната структура на БЧК, община Своге. 


Инициативата е по идея на Владимир Тодоров, и се реализира по предложение и под ръководството на Николай Николов. Софийска област, в лицето на Областната администрация, е първата, приела да разпише и приложи подобен план. 


Той е съобразен с характерните за всеки сезон инциденти на пътя, а мерките в него целят да информират и предпазват както децата, така и възрастните пешеходци, шофьори, велосипедисти. Информационните и превантивни кампании ще включват инициативи, посветени на старта на учебната година и безопасното придвижване до училище, излизането във ваканция на учениците и характерното за лятото каране на колелета и мотори, абитуриентските балове и употребата на алкохол, младите водачи, движението на възрастните хора и намалената видимост през есенно-зимните месеци. Календарният план акцентира още върху оказването на първа долекарска помощ и редица други аспекти, включващи безопасността на участниците в движението. Заложени са и мерки за подобряване на инфраструктурата като обезопасяване на крайпътни участъци и освежаване на асфалтовата маркировка и сигнализация на критични места.


Участниците в заседанието бяха единодушни, че разписването на Календарен план за безопасност на движението по пътищата е изключително полезно и добро начинание. След като финалният вариант на документа беше представен от секретаря на комисията Станислава Николова, тяхната оценка бе, че той е добре структуриран, изчерпателен и ясен.  


Заседанието завърши след представяне на информация за инициативите, организирани в общините от Софийска област за отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП. От справка на ОДМВР-София стана ясно, че броят убити при ПТП през тази година е с един повече в сравнение с 2014-та. Намалява обаче броят на тежките катастрофи, както и на шофьорите - участници в произшествие, които са употребили наркотици или алкохол. За миналата година те са били 10% от всички участници в ПТП, докато през 2015 г. те са 5 на сто. 


Заместник областният управител благодари на членовете на Комисията за активната работа през изминалата година. Той изрази надежда, че приетият на днешното заседание Календарен план ще спомогне числата в статистиката на катастрофите да стават все по-малки.