Наскоро излезе от печат четвъртата авторска книга на Емилия Ценова под заглавие „Недельо Иванов - просветителят, духовникът, революционерът”. Тя се издава с финансовата подкрепа на община Мирково и благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.


В два раздела книгата представя живота и делото на Недельо Иванов, който е сред възрожденските дейци, оставящи трайна следа в националната ни история. Свещеникът съчетава рядко срещаната деятелност на просветител и духовник, революционер и дарител. В неговата личност са концентрирани в най-чист вид идеалите на отминала възходяща епоха.


Недельо Иванов завещава важни бележки за образованието през 50-60-те годнини на XIX век, които дават сведения за учебния процес, дисциплината и хигиената на селските училища през Възраждането. Той е там, където го зове дълга към рода, християнската принадлежност и българския народ. Свещеникът е един от съратниците на В. Левски, а по-късно и на Георги Бенковски. Най-изявена деятелност е участието му като кръстоносец на Хвърковатата чета. При потушаването на Априлското въстание е сред арестуваните и откарани в затвора в Сен Жан Д’Акр въстаници. След Руско-турската война (1877-1878) Недельо Иванов се завръща в освободеното отечество и отдава силите си за духовния възход на българите.


В раздел Памет на книгата са представени едноименни училища, патриотични клубове, издигнати паметници и паметни плочи, които носят с чест името и делото на свещеника. Те съхраняват и предават част от неговия родолюбив духовен заряд, който е нужен на идващите поколения. Проучването е не само хронологично връщане към личността на Недельо Иванов и заслугите му към обществото, но и търсене на всичко стойностно, на което е носител.
Книгата „Недельо Иванов - просветителят, духовникът, революционерът” бе представена в Софийска света митрополия.