Семейството отправя зов за помощ за събиране  средства за лечението

„Васко ще озравее.  Вярвам го, не допускам в главата си друга мисъл. Той е любовта на живота ми.  Влюбих се в него в мига, в който го видях. Искаме заедно да отгледаме децата, да остареем заедно...” Думите са на Ася, съпругата на 33-годишния Васил Петков. Младата жена е неотлъчно до него в битката с коварната болест.  Заедно с децата си –Красимир, Любов и Габриела.
Най-малката – Габриела, през декември ще навърши две години. Името й означава „Дар от Бога”.
„Тя наистина е нашият дар от Бога, защото е плод на силната ни  любов. Но тя може и да спаси баща си, защото има съвместимост и може да стане донор за трансплантация на костен мозък” – казва Ася.  Изследванията са показали, че донорска съвместимост има и бащата на Васко, а най-висока степен е съвместимостта на донор от Германия – 9/10.
Лекари препоръчват операцията да бъде направена в клиника в Германия - „Карл Густав Карус” в град Дрезден. За изследванията, трансплантацията и терапията след това са нужни 160 000 евро. Сума, която не е по силите на семейството.  Но ако се обединият усилията на много хора, на неправителствени организаци и на българската държава – Васко ще живее.
БОЛЕСТТА
Диагнозата  „милоидна левкемия” Васко чува за първи път като войник.  Преди 13 години. Той си спомня, че лекарят в казармата го извикал за изследвания, а той нагрял със запалка термометъра, за да се вдигне температурата и да получи отпуск... Изпратили го в болница в Сливен, после в София и там му поставили диагнозата.
В продължение на 13 години Васко е лекуван с различни медикаменти. Той се чувствал добре, работел на бензиностанция. Преди повече от две години срещнал Ася и се оженили.
През юли тази година обаче състоянието му рязко се влошило.
„Най-вероятно  медикаментите, с които ме лекуват, вече не ми действат.  Организмът ми е привикнал към тях” – казва Васко. От лятото хемоглобинът му е около 40, при нормални стойности 140-180. През ден той пътува до София, за да му преливат кръв.
В момента Васко взема  лекарството „Милеран”, което струва 386 евро на месец.  Изпраща  го майка му, която работи в Италия.
„Може да си представите какво й е на нея, детето ти да гасне, а ти да си на хиляди километри... Тя също се бори да получи рецепта от лекар в Италия, за да може да купува лекарството” – казва Ася.
Това лекарство обаче има срок на годност до април 2016 година. След това лечението с него няма да може да се провежда.

ЖИВЕЕМ В АД

казва Ася, но това сякаш я прави още по-силна.  Не се спира пред нищо- среща се с неправителствени организации, медии, търси среща и с министъра на здравеопазването д-р Москов, за да може да се събере необходимата за лечението сума.
„Васко е много силен. Той се бори всеки ден. Но сега двамата започваме най-тежката битка – да съберем парите за трансплантацията” – казва Ася.
Младата жена ще се върне на работа в „Кауфланд”. От търговската верига също са й обещали подкрепа.
А иначе доходите на семейството са минимални. Васко получава инвалидна пенсия от 115 лева, Ася получава майчинство и детски.  Според освидетелстването от ТЕЛК Васко  е инвалид, но  с право на работа, без нощен труд?!
„Нямаме сили да обжалваме подобни безумни решения. Каква работа може да работи човек с хемоглобин 38?! Та той дори не може да ходи по улицата” – възмущава се Ася.

ДЕЦАТА
8-годишната Любов иска да стане учителка. Тайно си мечтае Дядо Коледа да й донесе книжки „като на учителка”. Но най-много от всичко иска здраве в семейството. „Много ни е тежко, искаме бате Васко да оздравее и всички да сме щастливи” – казва малкото момиче, а въздишката й е тежка като много преживял човек, непривична за едно осемгодишно дете.  Любов и Краси са деца от първия брак на Ася, но те живеят с Васко и го обичат като роден баща.  Красимир, който е на 15 години, се опитва да помага всячески, грижи се за сестричките си, но и много се притеснява. На първия учебен ден припаднал...

ПОМОГНЕТЕ
Идват светли празници- Рождество Христово и Нова година. Близки и приятели се събират, за да празнуват.
Едно семейство в Ботевград  на празниците ще се моли. Ще се моли за здраве и за помощ.  Помощ от Бога, помощ от познати и непознати хора.
Банковите сметки за набиране на дарения са:
IBAN: BG 62STSA93000023133183, в евро
IBAN: BG63STSA93000023133165,  в лева
Кутии за дарения ще бъдат поставени  в касата на Телевизия Ботевград и на други места.