Традиционната награда Кмет на годината, която се връчва от областния управител на Софийска област, тази година ще бъде заменена с друг приз „Най-успешна община”. Причината е, че новоизбраните кметове са встъпили в дъжност само преди месец и не могат да се състезават равнопоставено с тези, които  имат повече мандати – заяви зам.областният управител Емил Атанасов. Затова сега призът ще бъде за най-успешна община като по този начин ще бъде оценена и работата на  кметовете, които са управлявали до 25 октомври т.г.
Критериите, по които ще се определи най-успешната община са  следните:
-    привлечени инвестиции по програми на Европейския съюз
-    успешна реализация  и устойчивост на проектите
-    социални придобивки за жителите на общината през 2015г.
-    целесъобразно изразходване на средствата от местните приходи

Освен това общините ще могат да посочат и допълнителна информация за постиженията си през 2015 година.
От областната администрация ще изпратят специален формуляр-въпросник до всяка от общините. Въз основа на отговорите комисия ще определи и общината-победител. Наградите ще бъдат в три категории: община до 5000 жители, община до 10 000 жители и община над 10 000 жители.
Церемонията по връчването на наградите ще бъде в края на декември. Освен приза за „Най-успешна община” областният управител Росица Иванова ще връчи и награди за Спортист на годината на Софийска област за 2015, за деец на културата, за Училище и  Читалище на годината.