Регионален клон „Традиция” в гр. Етрополе е учреден на 1 декември 2012 г. На този ден, преди три години, в Историческия музей на гр. Етрополе се събраха съмишленици и симпатизанти на идеята за съхраняване и популяризиране българската история и традиции.


В тържествена обстановка, в присъствието на гости от Национално дружество „Традиция” 21 учредители положиха клетва. През изминалите три години РК „Традиция” Етрополе укрепна в организационно отношение, проведе и участва в не малко инициативи на Национално дружество „Традиция”. Важен фактор за това бе подкрепата на ръководството на Община Етрополе. „Бойното кръщение” на РК „Традиция”- гр. Етрополе бе участието във възстановката „Мъжество и саможертва” в гр. Панагюрище на 1 май 2013 г.


На 29 юни 2013 г. в тържествена обстановка, бе осветено клубното знаме на РК „Традиция”-Етрополе пред Паметника на загиналите във войните етрополци. Сред гостите от НД „Традиция” бяха полковник Станчо Джумалиев-председател на НД „Традиция” и великия български актьор Джоко Росич. С финансовата подкрепа на община Етрополе бяха ушити десет опълченски униформи за Етрополския клуб.


Членовете на Регионален клон „Традиция” – гр. Етрополе с ентусиазъм участваха в исторически възстановки, организирани от НД „Традиция”: „Заклятието на оборищенци” в с. Баня, „Мъжество и саможертва” в гр. Панагюрище, „Убийството на войводата Георги Бенковски и залавянето на неговите четници” в местността „Костина” в Тетевенския балкан, „Боевете на Шипка” и др. Като съорганизатор, Национално Дружество „Традиция” се включи в изложбите „136 години свобода и памет” и „ За свободата на България и брата роб умряха те”, организирани от Историческия музей в гр. Етрополе. Регионалният клуб участва във всички организирани от община Етрополе чествания и официални празници.


За пръв път в историята на нашия град, на 24 ноември 2013 г. се организира и проведе историческата възстановка „Освобождението на Етрополе”. Сто двадесет и пет членове на НД „Традиция” от 13 регионални клонове в страната  и 40 самодейци от НЧ „Тодор Пеев 1871” – гр. Етрополе накараха присъстващите на възстановката над две хиляди жители и гости на гр. Етрополе да почувстват невероятната атмосфера на епичните боеве за превземането на града. На 23 ноември 2014 г. с участието на 17 клуба отново бяха възпроизведени боевете за Освобождението на Етрополе. Огромно съдействие оказа НД „Традиция” с военно оборудване и униформи. Военен ръководител на двете възстановки бе подполковник Мануш Христов от РК „Традиция”- гр. Плевен.


На 28 юни 2013 г., в Историческия музей в гр. Етрополе бе учредена детска секция „Млад родолюбец”. За децата най-вълнуващ бе моментът на полагане на клетвата: едно зад друго те заставаха пред библията, револвера и камата, изричаха своята първа клетва и  целуваха знамето на РК „Традиция” – гр. Етрополе. Клубът целенасочено работи за патриотичното възпитание на младото поколение. Децата от Детската секция „Млад родолюбец” с ентусиазъм се включват в честванията и официалните празници, организирани от Община Етрополе. С голям интерес те се включват в уроците по родолюбие. Ръководителите на Детската секция Веселка Лакова, Йорданка Благова и Марин Кубетски  работят неуморно за съхраняване на националната ни идентичност и популяризиране на героичната история на нашия град и България. Голям интерес у младите родолюбци предизвика и последният урок, който се проведе в Историческия музей с ученици от ОУ „Хр. Ботев” и СОУ „Хр. Ясенов”. Пред тях бяха представени от Иван Пантев, зам. секретар на РК „Традиция” гр. Етрополе различни системи огнестрелно и хладно оръжие, както  и военни униформи.


На 29 юни 2014 г., на тържествена церемония в Историческия музей на гр. Етрополе, председателят на НД „Традиция” полковник Агоп Казазян връчи членските карти на 27 души.


Като съорганизатор, Национално дружество „Традиция” се включи в редица  изложби съвместно с Историческия музей в гр. Етрополе.


За три години неуморна работа Етрополският клон се нареди сред водещите в страната. Членовете на Регионален клон „Традиция” - гр. Етрополе имат решимост и воля да работят още по-добре за издигане  авторитета на община Етрополе, в името на съхраняване на националната идентичност и популяризиране на славната история на община Етрополе и на Република България.