Спортистът на 2015 година, отличен от Областния управител, е световният шампион  по  савате (френски бокс) Николай Петков. Той е роден и учи в Етрополе, състезава се за Ботевград.


Областният управител отличи най-заслужилите през 2015 година дейци в сферата на образованието, културата, читалищната дейност, медиите, вероизповеданията и спорта. На специална церемония г-жа Росица Иванова награди и общините от Софийска област, които през годината се отличиха с реализираните от тях проекти и инициативи.
Всички те имаха възможността да се насладят на прекрасните изпълнения на Йоанна Христоскова от Годеч, която ги зарадва с две песни.
Първата награда г-жа Росица Иванова връчи заедно с Началника на РИО-София регион г-н Христо Андреев, а именно - за най-добро училище на Софийска област през изминалата година. Отличието получи Професионалната гимназия „Велизар Пеев” – гр. Своге, чийто директор г-н Станчо Атанасов прие наградата. В приветствието си Областният управител изказа специални благодарности към възпитаниците на училището, които не само прославят името на гимназията и Софийска област не само в страната, а и извъэн пределите на България, но успяха да докажат таланта си и пред присъстващите, изработвайки украсата на залата и всички връчени награди и плакети за днешната церемония. 
След това дойдоха коледарите и танцьорите от НЧ „Гео Милев-1954”, гр. Момин проход, община Костенец, които заедно с ръководителката си, дариха г-жа Иванова, а в нейно лице и цялата Областна администрация и присъстващите гости на церемонията, с питка, сурвачка и китка здравец, пожелавайки здраве и успехи през Новата година.
Именно НЧ „Гео Милев-1954” грабна приза за най-добро читалище в Софийска област за 2015 година.
Наградата за най-изявен деец на културата отиде при г-н Иван Иванов заради многобройните дейности и инициативи, с които съхранява и подпомага предаването на културно-историческото наследство в Средногорието и Софийска област. Плакетът беше връчен от г-жа Ирена Соколова.


Следващата награда беше в категория вероизповедание. Тя отиде при отец Емил Якимов – игумен на манастира „Света Троица” в община Етрополе, който не спира да организира редица инициативи в помощ на хора в нужда, и да обучава деца и възрастни в Светата обител. Приемайки отличието с изключителна скромност, отец Емил пожела на всички много здраве, смирение и светлина през новата година, да бъдат по-добри и успешни както хората, така и общините в Софийска област.


Спортистът на 2015 година, отличен от Областния управител, е световният шампион  по  савате (френски бокс) Николай Петков. Той е роден и учи в Етрополе, състезава се за Ботевград.


На следващо място г-жа Иванова връчи грамота и плакет на издателя и главен редактор на в-к „Софийски вестник” г-н Христо Йорданов, който според членовете на Областната комисия по култура и ръководството на Областната администрация, през 2015 година заслужава отличието в категория „Най-добър медиен партньор”.
На свой ред Христо Йорданов благодари на хората до себе си, както и на представителите на местната и регионална власт за ползотворното сътрудничество в името на обективните и положителни новини от Софийска област.
На тазгодишната церемония Областният управител връчи и една специална награда. Масивна камбана, която със звъна си да показва, че българският дух е винаги жив и се пази в Софийска област. Получи я кметът на Копривщица г-н Генчо Герданов. Поводът за отличието е проведеният през лятото XI-ти Национален събор на народното творчество, който премина при изключително добра организация и прослави българските таланти и автентичен фолклор за пореден път у нас и по света.
Призовете в най-дългоочакваната категория – тази за община на 2015 година, бяха определени в три подкатегории -  малка община (с население до 5000 жители); средна (с население до 10 000 жители) и голяма (с население над 10 000 жители).
Чавдар, Долна баня и Челопеч си разделиха първото място в категорията на малките общини.
В общините с до 10 000 жители плакетът отиде при община Сливница, а Ихтиман беше отличена като най-добре работила голяма община за 2015 година.
В края на церемонията присъстващите си пожелаха светли Коледни празници, много здраве и още повече успехи за всички общини през новата 2016 година.