Тази седмица Сметната палата публикува официално в интернет подадените за 2007 год. имотни декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Кметът на община Ботевград Георги Георгиев фигурира в списъка на властимащите, декларирали в срок имуществото си. Тази сутрин, в един от коментарите в botevgrad.com, наш читател бе публикувал "връзка" към декларацията. От нея става ясно, че кметът разполага с 183 000 лв. налични парични средства. Посочил е, че парите са лични. Съпругата му Деспина Георгиева е декларирала депозит в размер на 14 850 евро. В графа „произход на средства” е записано, че парите са придобите чрез заем.

През 2007 год. кметът Георги Георгиев е изтеглил банков заем в размер на 50 000 лв. – става ясно от годишнита декларация. Съпругата му пък е взела на заем 80 000 лв. от юридически и физически лица.

За миналата година градоначалникът е придобил жилище в столицата от 90 кв.м., за което е платил 75 700 лв. Той е отбелязал, че част от средствата са собствени, а другите е придобил чрез банков заем.

През 2007 год. съпругата на Георги Георгиев е станала собственик на 8 777 кв.м. земя в Ботевград, за които е платила 63 800 лв. В  годишната декларация е написано, че парите са от заем.

29 000 лв. е декларирал кметът от доходи извън служебните.  Посочил е още, че е получил 15 800 лв. от допълнителни трудови правоотношения, а от друга от дейност - 13 140 лв.

По повод публичното обявяване на декларацията кметът Георги Георгиев заяви пред наш репортер, че няма от какво да се притеснява. „Получавах голяма заплата, когато бях шеф на Керамичния завод, занимавах се и с бизнес. За това време успях да спестя пари, защото не съм прахосник. Къщата ми в Новачене е наследствена. Вилата в Зелин и двата апартамента на бул” Трети март” съм придобил преди да стана кмет. Така че няма от какво да се притеснявам. Придобил съм парите и имотите си по честен начин. Това го доказват и многобройните прокурорски преписки, образувани по жалби и сигнали срещу мен, а те са над двайсет” – заяви градоначалникът.