Агенцията по заетостта стартира схема „Обучения и заетост за младите хора”, в рамките на която ще бъдат осигурени 30 млн.лв. за заплати на младежи до 29 години. За целта в Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград, както и в бюрата в цялата страна, започна прием на заявки от работодатели и от младежи, които си търсят работа.


Схемата е финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и ще се реализира на два етапа. В първия етап, който вече стартира, ще бъде осигурена директна заетост на младежи, които са регистрирани в бюрото по труда като безработни. Във втория етап, на заявилите участие в него безработни младежи ще им бъде осигурявано първо обучение и преквалификация, а след това и подходяща заетост.
Общата стойност на схемата „Обучения и заетост за младите хора” за двата етапа е 115 млн.лв.


В рамките на първия етап на схемата, работодателите могат да подават своите заявки за участие в Дирекция „Бюро по труда” - Ботевград. Това, което проектът предлага за тях, е възстановяване на средства за заплата на работниците за период до 6 месеца /включително/ и дължимите към тях осигуровки, както и поемане на средствата за наставници в размер на половин минимална работна заплата до 3 месеца.


Всички безработни младежи до 29 години /включително/ могат да кандидатстват като също подадат заявление в бюрото по труда. На всеки регистриран младеж ще бъде изготвен индивидуален план за действие.


Подробна информация за работодатели и младежи, търсещи работа, е публикувана на страницата на Агенцията по заетостта: www.az.government.bg
Информация може да получите и в: Дирекция „Бюро по труда” - Ботевград, пл. „Незнаен воин” № 7, или по телефон 0723/60-161 за работодателите и по телефони 0723/60-162 и 0723/60-164 за безработните лица; филиалите на дирекцията в градовете Етрополе и Правец.