В заседателната зала на Общинска администрация днес беше проведено Петнадесетото заседание на Консултативния съвет по туризъм.
От представените за разглеждане материали стана ясно, че през 2016 г. се предвижда да се съберат 3 000 лв. от туристически данък и 1 000 лв. от такса „категоризация”.
Както бяхме обещали, качваме без редакторска намеса документа, регламентиращ набирането и разпределението на предвидения туристически данък за 2016 г. /Заглавието е на редакцията/.


Съгласно чл. 60, ал. 1 от Закона за туризма средствата за развитието на туризма в общините се набират от:
1. Средства, предоставени за изпълнение на целеви програми и проекти;
2. Средствата, събрани от туристически данък;
3. Дарения и помощи, средства по международни програми и споразумения, когато не е предвидено те да постъпят в държавния бюджет.
Съгласно чл. 60, ал. 2 средствата по ал. 1, т.2 се разходват само по мероприятията по чл. 11, ал. 2.


Средствата, събрани за развитието на туризма могат да се разходват съгласно чл. 11, ал. 2 от Закона за туризма само за мероприятия, които са заложени в Програмата за развитие на туризма.
Програмата за развитие на туризма предвижда мероприятия за:
1. Изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината, включително местните пътища до туристически обекти;
2. Изграждане и функциониране на туристически информационни центрове и организация на информационното обслужване на туристите;
3. Изграждане и поддържане на туристически обекти, които са общинска собственост или за които правото за ползване и управление е предоставено на общината;
4. Организиране на събития и мероприятия с местно и национално значение,
които допринасят за развитието на туризма;
5. Провеждане на проучвания, анализи и прогнози за развитието на туризма в общината;
6. Реклама на туристическия продукт на общината, включително участие на туристически борси и изложения;
7. Взаимодействие и членство на общината в туристически сдружения и в съответната организация за управление на туристическия район;
8. Подобряване   качеството   на   услугите,   предлагани   в общинските туристически обекти.


ПРИЕ СЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ПРЕДВИДЕНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ ДАНЪК ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛИ ЗА РЕКЛАМА НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПРОДУКТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ.