Започналата по времето на предишното общинско ръководство процедура за осигуряване на финансови средства за ремонт на детските градини във Врачеш и Скравена не може да бъде доведена докрай. По думи на кмета Иван Гавалюгов, причината е, че архитектурните и съпътстващи проекти за реконструкция и обновление на сградите не са одобрени от предишния главен архитект на общината Даниела Арбова, която в момента е в отпуск по майчинство. В същото време има издадени  разрешения за строеж, поради което не могат да бъдат одобрени работни проекти от сегашния главен архитект. А за да може общината да сключи договор с Националния доверителен екофонд за осигуряване на финансовите средства за ремонт на двете детски градини, трябва да представи одобрени инвестиционни проекти.   


„Общината не разполага с необходимото време да направи ново проектиране, тъй като сертификатът за енергийна ефективност, който е издаден през февруари 2013 год., е с тригодишен давностен срок.  На базата на резултатите от обследването, извършено в началото на 2013-та,  е трябвало да бъдат изработени работни проекти, по които съответните ремонтни дейности да бъдат финансиране от Националния доверителен екофонд.
Какво ще направим в случая - ще включим наново тези две детски заведения в сегашната открита процедура за обследване на няколко обществени и жилищни сгради. С новото обследване ще кандидатстваме отново пред Националния доверителен  екофонд за финансиране. На база на това обследване вярвам, че можем да изработим съответните проекти. Това ще забави процедурата. Много вероятно е ремонтните дейности да не се случат и тази година. Както вече споменах, причината е, че някога не е извършено едно действие, което по ЗУТ е допустимо, но по изрични изисквания на Националния доверителен екофонд трябва да бъдат представени одобрени инвестиционни проекти. А не може да се одобрява нещо, за което има издадено разрешение за строеж. Ако не в рамките на тази, то в рамките на следващата година ще бъде сключен договор с Националния доверителен екофонд за финансиране на ремонтите в двете детски градини”, обясни Иван Гавалюгов.


По негово думи, има още пет детски градини в общината, които са в аналогична ситуация, но техният сертификат за обследване за енергийна ефективност изтича през юли месец тази година. „Надявам се, че ще имаме нужното време да направим необходимите корекции по проектите, така че те да отговарят на изискванията на Националния доверителен екофонд”, допълни Гавалюгов.