Легендата на българския футбол Христо Стоичков навършва днес, 8 февруари, 50 години.


 Тази година на 20 май на Националния стадион "Васил Левски“ ще се проведе и бенефис по повод юбилея на Стоичков.
"50 години номер 8" ще е приятелски мач, който обещава да се превърне в грандиозно шоу, събиращо на едно място все признати футболни легенди от световна величина. Сред тях ще е и легендата на световния футбол Диего Армандо Марадона.
Любопитното за бенефиса на Камата е, че играчите, които ще излязат на терена, ще бъдат разпределени в двата звездни отбора според по-силния си крак.
В единия ще са футболисти, предпочитащи да играят предимно с десен крак, а в другия - тези, чието тайно оръжие е левият крак. Стоичков е сред най-популярните български футболисти в света. Носител е на Златната топка (1994 г.) и Златна обувка (Двукратен носител на отличието – за сезон 1988/89 и през 1994 г. на световното първенство "САЩ-94" за голмайстор на Мондиала), както и на Купата на Европейските шампиони и Купата на носителите на национални купи.
Кариерата на Стоичков тръгва от столичния клуб ЦСКА, където за 5 години става идол на червените запалянковци и е забелязан от един най-големите грандове в света – Барселона. Клубът го взема за рекордната по това време сума за България от 4 милиона долара. С екипа на червено-сините Камата прави впечатляващи мачове.
След Барса футболните пътища на Осмицата минават през още няколко държави и отбори като "Парма" (Италия), "Ал Насър" (Саудитска Арабия), "Кашива Рейсол" (Япония), "Чикаго Файър" (САЩ) и завършват в "Ди Си Юнайтед“ (Вашингтон).
За разлика от успехите като играч на терена, като треньор не може да се похвали с върховни постижения като селекционер на националния отбор на България 2004 - 2007 г., "Селта Виго" (Испания) – 2007 г., "Мамелъди Съндаунс" (Южноафриканска република) – 2009-2010 , Литекс (Ловеч) – 2012 г., и ЦСКА (София) – 2013 г.


„Аз съм стара пушка с нови патрони!” – казва Камата за себе си. 
А голямата му мечта е: „на 20 май да съберем най-добрите футболисти, с които съм играл - с тях и срещу тях. На 20 май очаквам един празник. Този празник не е за Христо Стоичков, а за всички, защото да събереш такива величини в една малка България, да покажеш нещата от хубавата страна на България. Знаеш, че ние по-малко сме известни в света, но пък за сметка на това дадохме на света да разберат за нас чрез спортистите. Да започнем първо от дамите - Стефка Костадинова, Таня Богомилова, Мария Гроздева, Мария Петрова, Илиана Раева, Вальо Йорданов, Любо Ганев, Боре Кьосев, Братан Ценов...Ще изпусна някой, но те са светилото на българския спорт. Всички те са дали нещо на България, затова съм горд, че в тези 50 години опознах такива истински спортисти и приятели. Затова на 20 май искам всички приятели, всички ексфутболисти, с които в годините сме играли заедно да бъдат там. Ще има една специална ложа за тях, да може да се чувстват горди, аз да се чувствам горд, че съм играл с тях, с всички спортисти, защото спортът е един. Щом сме донесли славата на България, значи те заслужават да бъдат на този празник. Да се надяваме, че на 20 май хората ще преживеят един изключителен ден. Избрал съм 20 май, защото това е паметна дата за българския футбол. Все пак за първи път българин стъпва на най-високото стъпало като европейски шампион, за първи път се чу този голям химн на Шампионска лига и е гордост за мен.”
Честито!