С водосвет за здраве започна традиционното изложение-базар на пчелни продукти във фоайето на читалище „Христо Ботев” – Ботевград. То се провежда по повод днешния християнски празник на Свети Харалампий. Архиерейският наместник отец Борис припомни житието на светеца и отправи благопожелания към пчеларите и присъстващите гости. Поздрав към пчеларите поднесе председателят на ОбС. Председателят на пчеларско дружество "Димитър Панчев 2008” Иван Василев също поздрави участниците в изложението. Той обяви, че 2015-та година е била добра за пчеларите и пожела тази и следващите години също да бъдат медоносни, пчелите да бъдат работливи, а стопаните – щастливи. 


Зам.-кметът на общината Борис Борисов се присъедини към пожеланията. „Пожелавам Свети Харалампий да закриля Вас и Вашите семейства, както и Вашите кошери. Нека Ви дари с много мед, нека тази година бъде плодородна и успешна за всички Вас”, каза той.  


Специално за пчеларите бе подготвена музикална програма с участието на деца от детска градина „Славейче” и талантливите изпълнителки на фолклорни песни Петя Василева и Елина Петрова.


Тържеството продължи с избор на Пчела – царица. Тази година късметът от питата се падна на председателя на дружество „Димитър Панчев 2008” Иван Василев. Той ще носи приза „Цар на меда”.


Както всяка година на този ден, местните пчелари предлагат голямо разнообразие от пчелни продукти. Цената на меда, независимо от това дали е билков, манов, липов или акациев, е 10 лв./кг.


В момента изложение-базар на пчелни продукти се провежда и в пенсионерския клуб в Скравена. Това съобщи Иван Райчинов – председател на пчеларско дружество „Нектар” в селото.