Модни дизайнери и представители на модната индустрия от всички балкански страни се събират в София от 12 до 15 май 2016 г. за първото издание на Balkan Fashion Week. Грандиозният форум на фешън индустрията ще дефилира на открита сцена в центъра на столицата ни - на пл. Александър Батенберг.


Основната цел на Balkan Fashion Week е да подпомогне стремежите на творци от балканските страни да покажат своите дизайнерски умения и уникални идеи,  да създадат  контакти и да открият нови възможности за изява и сътрудничество. "С това събитие имаме амбицията да популяризираме не само изкуството “мода'', но и млади дизайнери, нови брандове и утвърдени имена в сферата", категорични са организаторите на форума.


Balkan Fashion Week има стремеж да покаже връзката между креативността на модата и културното наследство на Балканите. Също така да обедини творци и индустриалци от сектора, да намери по-широка аудитория и международни пазари на Балканската модната индустрия.


С първото издание на “Балканската седмица на модата” ще се постави началото на един съвременен културен проект, който да наложи регионалната модна индустрия на световната сцена. Проектът е воден от идеята да обедини и даде поле за изява на зародилия се вече интерес към креативния свят на Балканите.


"Модата е  бизнес, носещ милиарди евро годишно в световен план, но също така тя е и страст, която привлича изключително различни личности от най-високите слоеве на обществото. Освен културно събитие, “Балканската седмица на модата” има за цел да се превърне и в мащабен бизнес проект, който да изгради стабилни и продуктивни връзки с други организации и институции с подобен профил", допълват инициаторите на проекта Елена Алексиева и Мария Колева.