Отчетно-изборното събрание на читалище „Христо Ботев” – Ботевград премина спокойно, без изказвания и изразени мнения от страна на редовите членове на Общото събрание. Присъстваха 136 членове на читалището, а по списък техният брой е 165. Да уточним: Според Устава на читалището, действителните членове са лица, навършили 18 години, които участват в дейността на читалището, редовно плащат членски внос и имат право да избират и да бъдат избирани, ако имат членство в читалището най-малко от една година преди датата на събранието. Странно, но факт - почти две трети от присъстващите не бяха лица от културните среди на града. Въпреки това имената им фигурират в списъка с членовете на читалището, което им дава право на глас в Общото събрание. Със зелено байраче, както се изрази един от активните читалищни дейци, гласуваше дори Милчо Илчев – директор на регионалното депо за неопасни битови отпадъци. А в какво точно се изразява неговият принос за развитие на читалищната дейност в Ботевград – е въпрос, който провокира към размисъл. 


За председател на събранието бе избрана Цветанка Арбова, а за протоколчик – Миглена Василева.  Думата бе дадена на Полина Дишкова – председател на мандатната комисия, избрана от Общото събрание на читалището. Тя обяви, че след като се е запознала обстойно с документите по подготовката и провеждането на Общото събрание, комисията, в която влизат и двама членове - Веселка Живкова и Пепа Накова, е установила, че на 11 февруари 2016 год. читалищното настоятелство е провело свое заседание и е взело решение за провеждане на Общо годишно събрание на 22 февруари. По нейни думи членовете на читалището са уведомени в законовия срок, като на всеки е връчена покана срещу подпис. Разгласено е и чрез съобщения, поставени на входовете на читалището, както и на общодостъпните места, където е дейността на читалището, съобщи Полина Дишкова.


Представителите не медиите получиха благоволението да Общото събрание да присъстват на отчетно-изборното събрание. На гласуване бе подложен и предварително обявеният дневен ред, след което се пристъпи към неговото изпълнение. Отчетният доклад за дейността на читалището през 2015 год. бе представен от Григорий Гешев, член на читалищното настоятелство. Докладът бе изчерпателен, в него бе отделено място за всяка дейност, за изявите на творческите колективи, за обучението на подрастващите в различните школи и състави, за нивото на библиотечното обслужване и за…благодарности…


По втора точка от дневния ред – отчет за изразходване на бюджетните средства за 2015 год. на читалище „Христо Ботев” – Ботевград, думата бе дадена на счетоводителя на културната институция – Петранка Цекова.
През миналата година читалището е получило държавна субсидия в размер на 218 610 лв. В това число е включена субсидията от 6 940 лв. за читалищата в село Липница и Краево, които се водят към читалището в Ботевград. Общинската субсидия за издръжка на общинския градски оркестър е 231 920 лв., за издръжка на младежкия духов оркестър – 11 756 лв. През миналата година читалището е получило и приходи по решения на ОбС. Те възлизат общо на 118 337 лв.  Разходите за заплати и осигуровки са в размер на 456 246 лв., а за издръжка – 12 980 лв. Това са по-важните цифри от отчета на г-жа Цекова.


Доклад на Проверителната комисия при читалището представи Маруся Дикова. Тя отчете, че с всяка година собствените приходи на читалището нарастват. За 2015 год. сумата от собствени приходи е 46 000 лв.  Маруся Дикова подчерта, че комисията няма забележки по финансовата дейност, както и по изготвения годишен отчет, съставен съгласно националните стандарти за дружества с нестопанска цел. Тя отправи препоръка към новото настоятелство да вземе решение за нов подход при работа с банките, което е наложително заради високите такси.


Изказвания по представения доклад и по отчетите – нямаше. Предложената информация бе приета единодушно.


Както Ви информирахме вчера, в хода на отчетно-изборното събрание трима дългогодишни читалищни дейци бяха обявени за почетни членове на читалището. Това са Иванка Пациркова, Климент Гешев и Веселин Насев. Те получиха грамоти и статуетки.


Събранието завърши с думите на новоизбрания председател на настоятелството при читалището „Христо Ботев” – Боряна Нешкова. Тя заяви: „Искам да успокоя всички колеги от всички състави, че заедно ще работим и ще надграждаме постигнатото.”.


Сред гостите на отчетно-изборното събрание бяха кметът на общината Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов, зам.-председателят на ОбС Стефка Граматикова и други общински съветници.