Ботевградчанинът Тихомир Митов е студент в специалността „Предучилищна  и начално училищна педагогика” в Софийския университет.  Той и неговите колеги от курса са пуснали  жалба в университета срещу правилата за получаване на необходимата им квалификация, това съобщава сайтът на Радио VOX.


Съгласно учебния план на специалността всеки студент  трябва да проведе преддипломна педагогическа практика без заплащане. Академичният съвет на Софийския университет е приел наредба, според която всеки студент трябва да проведе практика с продължителност 240 часа, при определени от Министерството на образованието 78 часа минимум.Учебната практика е разделена на две – 6 седмици тя се провежда в детска градина, а останалите 6 в учебно заведение.
Студентите вече имат изкарана учебна практика, която е с хорариум също от 240 часа по европейска програма, като в края на обучението самият университет и Министерството на образованието удостоверяват студентите с документ за проведена практика в реална работна среда. Но от университета не признават документа, издаден от тях самите, и изискват от четвъртокурсниците нова преддипломна педагогическа практика.


По думите на студентите университетът имал договор с определени детски градини и учебни заведения и практика в частни училища не се признавала. За тази практика преподавателят, който контролира процеса на практикуване получава от 3,50 до 4,50 лв за един учебен час, а за студентите, които са напуснали сегашните си работни места, за да практикуват, не се предвижда финансово възнаграждение.


След като от университета не дали адекватен отговор на жалбата на студентите, а само обявили, че следват правилата, установени от Академичния съвет, те са подали жалба в Комисията за защита от дискриминацията. Оттам установяват, че има наличие на дискриминация по чл. 51 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗДискр.) и в момента тече процедура по събиране на доказателства. Срокът за събирането им е 30 дни, а след това ще бъде внесен и иск в съда. В жалбата са изложени оплаквания за дискриминация по признаците „лично положение“ и „семейно положение“, „имуществено състояние“ и „образование“, тъй като някои от обучаващите се студенти са в неравностойно социално положение.


Главното искане на студентите не е практиката да бъде премахната, а да бъде синхронизирана с държавните изисквания, които са минимум 78 часа. За сравнение Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ изисква от своите студенти същата преддипломна учебна практика, но в рамките на 78 часа, които изискват и от Министерството на образованието.