Последната сряда на февруари се отбелязва Световния ден за борба с тормоза в училище, наречен още „Ден на розовата фланелка”. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.


Историята на този ден:
Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач.
На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.
През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари 2009 година също много ученици честват този ден отивайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише “тормозът спира тук” и „Ден на розовата фланелка”.
Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят.
България се вкючва в инициативата за първи път на 29.2.2012 г.


Тази сутрин СОУ"Хр.Ясенов" се включи в инициативата, като част от проекта "Заедно срещу училищното насилие". Учениците изработиха плакат, раздаваха лентички с надпис "Не на тормоза в училище" и се хванаха за ръце под формата на сърце, като израз на съпричастност и подкрепа.
И не само това. Почти през целия ден имаше отделни прояви, подчинени на Международния ден срещу тормоза.