Бившият председател на Настоятелството при читалище „Христо Ботев” – Маргарита Кирова, е била поканена да присъства на вчерашното заседание на ОбС и да внесе яснота по спора между общината Ботевград и фирма „Травъл Медиа Груп” – един от изпълнителите по проекта за развитие на туризма. Тя обаче отказала по лични съображения. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов пред  ОбС вчера, когато на дневен ред бе предложението за създаване на комисия, която да провери и анализира изпълнението на договора за доставка на декори, костюми и озвучителна техника за провеждане на възстановката „Последните дни на Цар Иван Шишман”.


Иван Гавалюгов уведоми съветниците, че Маргарита Кирова му е предоставила своето становище в писмен вид. Също така той каза, че разполага с още две становища – на режисьора на възстановката Димитър Шарков и на общински служител, добре запознат с проекта.
В своето становище Кирова твърди, че нейно лично решение било да наруши клаузите, за да се предаде максимално реалистично духа на историческата епоха, която се пресъздава във възстановката. Всъщност, това е станало по изричното настояване на Димитър Шарков. В становището си Маргарита Кирова посочва, че е взела управленското решение да промени предмета на договора, като изиска вместо определени предмети и аксесоари – предмет на договора, да бъдат доставени други, които не са предвидени в него. Но в същото време тя отрича да има неизпълнение на договора. Напротив, по нейни думи фирмата е изпълнила своите задължения по него. За доставените декори, костюмите и техниката има съставен приемо-предавателен протокол, но  вместо от представител на общината, която е бенефициент по проекта, той е подписан от представител на читалището, в случая от Маргарита Кирова.


„Тук възниква въпросът каква е стойността на това, което не е доставено? И по-малкият въпрос е – каква е стойността на това, което е доставено извън предмета на договора? Казусът има юридическа страна, има и морална страна. Община Ботевград претендира за пълно неизпълнение. Безспорен факт е, че в крайна сметка костюмите и декорите са произведени, доставени и използвани в реализацията на възстановката, както и необходимата техника за тази цел. Колкото повече се рових лично аз и колегите от администрацията  в договорните отношения, официалните и неофициалните взаимоотношения около доставката на костюми, декори и озвучителна техника, толкова повече притеснителни неща откривах”, коментира Иван Гавалюгов. 


Кметът се обоснова защо е целесъобразно да бъде създадена комисия, която да провери изпълнението по договора и да даде предложение как да бъде решен казусът.  


Съветникът Георги Георгиев изрази увереност, че общината ще спечели делото срещу „Травъл Медиа Груп”. По негови думи, има сто процента неизпълнение по договора от страна на фирмата. Той заяви още, че като кмет по това време, не е упълномощавал Маргарита Кирова да се намесва в изпълнението на договора.


Тогава защо общината е стояла безучастна?! Защо след премиерата на историческата възстановка в подножието на средновековната крепост Боженишки Урвич общинското ръководство с голямо задоволство прие овациите на публиката и дори благодари на фирмата за добре свършената работа?! Нещо повече – спектакълът „Последните дни на Цар Иван Шишман” бе издаден и на  DVD с тираж 5000 броя! По тези въпроси, както се казва, ни дума, ни вопъл, ни стон от страна на бившия градоначалник.


Съветникът от ГДБОП Тихомир Найденов се обърна към Георги Георгиев да подкрепи докладната за сформиране на комисия, която да извърши проверка по изпълнение на договора между общината и „Травъл Медиа Груп. Също така Найденов го призова да обясни пред ботевградската общественост защо по проекта за развитие на туризма има наложена нова финансова корекция в размер на 864 000 лв. „Ако г-жа Кирова е превишила правата си в конкретния случай с възстановката, как ще обясните останалите, може би около двайсет финансови корекции, наложени по проекта?, попита съветникът. –Или административният капацитет е бил изключително нисък, или консултантите, които сте ползвали, не са били в час, или Вашата роля, като началник на цялата тази организация, е била изключително занижена”, предположи Найденов.


В отговор Георгиев каза, че „Травъл Медиа Груп” не била спазила договорения срок за доставка на костюми, декори и техника. Обяснението му за останалите финансови корекции по същия проект бе, че практиката на МРРБ била да орязват всички проекти, като с тези пари финансирали други.


В крайна сметка, със 17 гласа „за”,  8 „против” и 4 „въздържал се”, Общинският съвет прие предложението да се създаде комисия, в състава на която да бъдат включени общинските съветници: Стефка Граматикова, Радослав Маринов, Филип Филипов и Коцо Коцев. Първоначално председателят на Постоянната комисия по бюджет и финанси Цветан Цолов предложи сред проверяващите да бъде и Силвия Христова от ОББО. Тя обаче си направи отвод и на нейно място бе избран Радослав Маринов.