Две обществени поръчки поръчки е прекратила Община Ботевград в началото на тази седмица.


Едната е с предмет „Доставка на два броя специализирани транспортни средства за събиране и извозване на битови отпадъци за нуждите на ОП "Благоустройство и комунално стопанство". Оферта за участие в предвидения срок (17:30 часа на 17.02.2016 г.) е подала само една фирма - "ВЕРСО 2011" ЕООД, Пловдив.


В мотивите за прекратяването на поръчката се казва: "С оглед наличието само на една подадена оферта за участие е налице невъзможност да се сравни офертата в конкурентна среда, за да бъде избран изпълнител с икономически най-изгодна оферта, съгласно предварително оказания критерий за оценка на офертите в обществената поръчка.".


Другата прекратена обществена поръчка е за доставка на хранителни продукти за общински социални и детски заведения. За нея оферти бяха подали 4 фирми – СД „Тодорови и Сие” - Ботевград, „Валбес – С- Стаменов” ООД - Ботевград, „Стелит 1” ЕООД – Севлиево и „Ангелов 68” ЕООД – Ботевград. До разглеждане на офертите бяха допуснати 2 фирми - СД „Тодорови и сие” и „Стелит 1”. За липсата на сертификат за внедрена система за управление на безопасността на храните по стандарта БДС EN ISO 22 000, както и за други пропуски в документацията, със свое Решение №3/25.02.2016 г. комисията отстрани от участие и СД „Тодорови и сие”.


„Съгласно разпоредбата на чл.З9, ал.2, т.2 от ЗОП, възложителят може да прекрати процедурата с мотивирано решение, когато има само един участник, който отговаря на изискванията по чл.47-53а ЗОП. Факт е, че в процедурата по  възлагане на обществена поръчка има само една оферта, отговаряща на предварително обявените условия. Законът предполага, че при такава правна хипотеза има отклонение от принципите на ЗОП за свободна и лоялна конкуренция", се посочва в мотивите за спиране на тази поръчка.


Предстои обществените поръчки да бъдат обявени отново.