Новият старши-треньор на Балкан сърбинът Небойша Видич и председателят на клуба Михаил Михайлов дадоха пресконференция в Пресклуб България относно промените, които настъпиха в отбора в последните седмици. На нея бе коментирана оставката на Мирослав Ралчев и бъдещите цели пред новия наставник. 


Ето как обясни избора на нов наставник Михаил Михайлов:


„Гласувахме доверие на чужд специалист, за да може да помогне и да извадим отбора от дупката, в която е изпаднал основно след Купата. Краткосрочна цел пред него е отборът да се изправи на крака, а дългосрочна - в плейофите да успеем да се преборим за медал. 

За настроението в отбора и преодоляването на кризата в него Михайлов отговори следното, че в клуба в момента нещата са добре организирани, но като резултати не са такива. Ето какво още сподели той: „Каквито и да са били причините за с напускането на Влада Вукойчич това са катаклизми, които влияят върху отбора в крайно негативна насока. След резултатите на Купата и реакцията на феновете отборът загуби част от увереността си. Вярвам, че ще излезем от тази ситуация. Предстои последното завъртане преди плейофите и имаме време да поработим, за да може в най-важния момент да стигнем едно добро ниво. 


Новият кмет Иван Гавалюгов е заявявал не малко пъти подкрепата си към спорта. В частност към нас като баскетболен клуб той изказа още преди време своята финансова подкрепа, независимо кое ще бъде в ръководството. Общината изпълнява един ангажимент, който е  поела. Имаме добра комуникация с Общината и нямаме никакви проблеми. Кметът ни е отворен към спорта, не само към баскетбола. За пръв път в града има едно добро разпределение и подпомагане на всички подрастващи клубове в Ботевград. Нямаме проблеми по оста БК Балкан - Община Ботевград. Смятам, че политиката на г-н Гавалюгов спрямо спорта е правилна и това е начинът да мотивираме повече деца да тренират. Разработват се различни проекти с клубове от други страни, които да допринесат за едно по-добро ниво. Той сподели още, че в баскетболния клуб малко над 200 деца се занимавам с баскетбол. 


След оставката на Мирослав Ралчев се наслушах на какви ли не невъзможни неща и дори,че отборът го е изгонил. Първо това няма как да се случи и второ не е така. В разговора между него и играчите всичко бе уточнено. Той сподели на играчите причините да напусне и те не можеха да повярват в първия момент какво се случва. Те се опитаха се да го разубедят, което опровергава всички слухове, които тръгнаха след Купата. 


Сигурно има и емоционална и рационална причина за оставката му. В разговорите коментирахме нещата във всички посоки. Това беше негово решение и сметна, че това е най-правилно за него и за клуба като цяло. Уважихме неговото желание. От опит знам, че в Ботевград е трудно да си треньор. Хората приемат трудно загубите, комптетентни са и когато нещо не е наред са недоволни. 


Действително отборите на Берое и Самоков израснаха много в последно време, а при нас се случиха някои катаклизми, които свалиха формата на отбора. Тези неща, които се случиха, се отразиха най-много на играчите. Смятам, че имаме време и треньорът трябва да получи спокойно картбланш от време да изправи отбора. Когато отборът дойде в добра форма, ще започне да печели. Знам, че това няма да стане с магическа пръчка, но ще се работи здраво, за да излезем от тази ситуация.“