В Ботевград тържествената програма по случай Националния празник на България – 3-ти март започна с последователно издигане на националния трибагреник, знамето на Европейския съюз и флага на Община Ботевград.
Тържественото шествие, предвождано от общинския духов оркестър, се отправи към църквата „Свето Възнесение Господне”, където отец Николай отслужи панихида в памет на загиналите руски, български, финландски, сръбски, черногорски и други воини за освобождението на България от турско иго. Преди това директорът на Исторически музей – Ботевград Тодорка Коцева произнесе слово, в което припомни зимното преминаване на Западния отряд на генерал Гурко през Стара планина, в което участват и орханийци.
Саможертвата на воините не е безцелна, не е напразна и не би могла да бъде забравена, докато ни има и я има България! Поклон пред светлата им памет, каза в края на словото си директорът на музея.
Цветя на паметниците в двора на църквата поднесоха ръководството на общината и на местния парламент, представители на образователни и културни институции, неправителствени и партийни организации, общински предприятия и фирми, и други.
Кулминацията на празничната програма, посветена на 138 години от освобождението на България, ще бъде тази вечер пред паметника на Свободата, където ще се проведе тържествена заря.