В днешното дерби от 20 кръг на НБЛ баскетболистите на Балкан се върнаха на верния път. Те успяха да победят носителя на Купата Рилски спортист с 93-80, като особено радващ бе начинът, по който я постигнаха - с добра игра и с познатия отпреди няколко мача хъс. Това бе и дебютна победа на новия старши треньор Небойша Видич, който пое отбора едва от една седмица.


Както се и очакваше и както винаги се получава в мач между двата тима, битката бе много оспорвана. Първото полувреме протече при променлив успех - 25-24 за Рилски спортист след първата четвъртина и 45-42 за Балкан след втората.


След почивката обаче нещата се промениха в полза на Балкан. В средата на третата част зеленобелите натрупаха двуцифрена преднина - 58-47, но след това самоковци я сведоха до 5 - 67-62 за Балкан след края на периода. В началото на последната четвъртина гостите намалиха изоставането си само до 1 точка. Но балканци отново дръпнаха в резултата и четири минути преди края авансът им отново стана двуцифрен - 81-69. Опитите на Рилски спортист да промени нещо до края не се оказаха успешни. И Балкан спечели с 93-80 за огромна радост на всички техни привърженици.


Като цяло стрелбата на двта тима бе равна - по 50 процента. Балканци обаче бяха по-добри от тройката - 12/27 (44%) спрямо 8/25 (32%) на Рилски спортист. Победителите взеха и повече борби, имат много повече асистенции - 22 срещу 9, и направиха два пъти по-малко грешки от съперника - 8 спрямо 16, имат и цели 11 отнети топки срещу едва 3 на съперника.


Заслугата за успеха на Балкан, разбира се, е на отбора като цяло. Радващо е, че играчите успяха да си върнат духа, а оттам и играта, която показваха до преди няколко седмици. Това особено важи за Мартин Маринов, направил няколко поредни слаби мачове. И тази вечер той започна доста колебливо, с пропуски както в стрелбата и особено в защита. Но постепенно заигра така, както искат да го виждат всички, вкара решителни кошове в последната част и стана втори по резултатност със 17 точки.


Изключителен мач направи Цветослав Острев. Именно той бе водещата фигура в отбора и стана топреализатор с 24 точки, като пропусна само стрелби в 13-те си опита,освен това овладя 7 борби и направи 5 асистенции. С ценния си опит в критични моменти блесна и Марко Бръкич, който вкара 10 точки и овладя 7 борби. Забележимо бе и пробуждането на Душан Цветкович с 11 точки, 6 борби и 4 асистенции. Въпреки че рано натрупа нарушения, Мартин Дурчев също бе на високо ниво и отбеляза 10 точки. Добре се включиха и Александров със 7 точки и Върбанов с 5.


За Рилски спортист също петима завършиха с двуцифрен актив от точки. Най-резултатен с 20 е Франк Търнър, но в защита не бе на добро ниво, а направи и 5 грешки. Николай Стоянов вкара 14 точки, по 13 имат Златин Георгиев и Тони Гуджино, с 11 е Данчо Бозов, който в тази среща бе заменил своя номер 14 с 66.


Другите резултати от този 20 кръг: Берое - Ямбол 105-76, Черно море Порт Варна - Спартак 95-90, Академик Бултекс 99 - Лукойл Академик 74-95, Левски 2014 - Черноморец 93-76.